Viitoarele murături, transformate în dulceață de o familie din Mureş
Şi cu siguranţă în casa bunicii găsim şi bunătăţile copilăriei. Despre ele vorbim. Toamna este anotimpul gemurilor şi al murăturilor.
De Redactia Observator la 02.10.2020, 17:29- Putem să renunţăm la gogonelele murate ca să le folosim la dulceaţă.
- O familie din Mureş, care cultivă roşii în gospodărie, face din gogonele cel mai bun gem.
Marcel Cristurean, localnic: Un gem interesant pe care în recomandăm celor care vor să guste din el dimineaţa la o cană ce ceai cu o pâine de casă bună şi cu un unt deosebit. Pot să înceapă ziua cu un mic dejun deosebit.
Reţeta minune este, de fapt, relativ simplă. Sunt folosite roşiile care nu mai apucă să se coacă, dar care sunt suficient de mari ca să dea consistenţă preparatului.
Marcel Cristurean, localnic: Gogonele trebuie să fie gononele. Să fie verzi, să nu fie coapte, să nu fie pârguite, pentru că dacă ele încep să fie pârguite şi spre coacere deja dau o altă consistenţă gemului.
În gospodăria preotului din Hetiur, nimic nu se pierde. În fiecare toamnă, aşa cum în alte părţi se prepară magiunul, acolo se fierbe dulceaţa în stil propriu. Tot la ceaun, pe foc de lemne de esenţă tare, pentru ca gemul să aibă un gust deosebit.
Marcel Cristurean, localnic: În copilărie bunicile noastre în gama de gemuri aveau şi gemul de gogonele. Bineînţeles că în zilele noastre a suferit o anumită modificare de reţetă şi am ajuns la reţeta pe ca o prezentăm astăzi. Răzuim gogonelele, apoi amestecăm cu zahărul, lăsăm câteva ore să se topească zahărul să îşi pronunţe aroma. Am pregătit gogonelele. Le-am spălat, le-am curăţat, le-am tăiat mărunţel, le-am amestecat cu zahăr şi apoi le punem la foc.
Se spune că reţeta de dulceaţă de gogonele a apărut în vremuri mai grele, când părinţii, din lipsa fructelor, apelau la roşiile necoapte pentru a avea totuşi ceva dulce pentru cei mici.