Viiturile au făcut mai multe victime în România, iar specialiştii nu au veşti bune despre vreme
Ploile au făcut prăpăd în jumătate de ţară, iar cel mai puternic a fost lovită Moldova. Viiturile au luat două vieţi până acum şi au distrus drumuri şi poduri. 12 oameni izolaţi de ape, aproape de o pădure din Vrancea, au fost salvaţi cu tiroliana, după 24 de ore de eforturi. Aproape toată România este în continuare sub avertizare de vreme rea până mâine noapte.
De Bogdan Ocnaru la 19.06.2021, 19:43- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Ciclonul care a venit din Marea Neagră a făcut prăpăd în estul şi în sudul României.
Judeţul Vrancea a fost sub cod roşu de vijelii şi de inundaţii. A plouat într-o singură zi cât pentru jumătate de lună. Mai multe drumuri au fost distruse de forţa viiturii.
12 persoane, printre ele şi adolescenţi şi bătrâni, au rămas izolate într-o zonă forestieră mai înaltă, din localitatea Nereju. Zeci de salvatori au încercat aseară şi astăzi să ajungă la ele.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Au fost surprinşi de creşterea apei râului în zonă. S-au refugiat într-un camion remorcă pe care-l aveau la faţa locului. În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor şi nu s-a reuşit, era prea riscant să-i pierdem în timpul salvării.
De dimineaţă, mai multe tentative de salvare au eşuat. După prânz, a fost improvizată o tiroliană deasupra apelor. Salvatorii au prins caburile într-o parte de copacii de lângă adăpostul improvizat şi în cealaltă parte de un tractor. Rând pe rând, sinistraţii au fost salvaţi.
Drumul Judeţean care leagă localităţile Nereju şi Brădăceşti a fost distrus de ape. Oamenii au mai putut să treacă doar pe un pod aflat în construcţie.
Râul Zăbala nu a fost niciodată atât de umflat. Oamenii spun că plouă de câteva zile. Jos era un depozit de materiale de construcţii. Proprietarii s-au grăbit să strângă ce aveau acolo. E posibil ca în următoarele ore apa să acopere toată zona respectivă.
Codurile de vreme severă continuă să afecteze România
În localitatea Mişina, 60 de familii au rămas izolate. Până ieri, prin zonă se putea circula cu maşina. Localnicii din Nistoreşti foloseau podul respectiv ca să treacă dintr-o parte în alta. O viitură puternică l-a spulberat ieri după-amiază, iar singura cale de acces a rămas traversarea într-un căruţ, pe cabluri.
Cu copiii în braţe şi câteva lucruri în genţi, cei care au putut şi-au părăsit locuinţele singuri de teamă că viitura o să-i surprindă în case.
În judeţul Neamţ, viitura a luat şi vieţi omeneşti. Un bărbat de 78 de ani a mers să vadă care e nivelul apei, însă forţa viiturii l-a doborât. Pompierii l-au găsit la un kilometru distanţă de locul în care a fost luat de ape.
Mihai Gontaru, primarul comunei Garcina: A căzut în apă, a fost găsit în aval, la circa un kilometru. Se afla pe malul apei, era curios să vadă debitul apei, a ameţit sau s-a surpat o bucată de teren şi din nefericire a căzut în apă.
Momente tragice au fost şi în judeţul vecin, Bacău. Şi aici o persoană a căzut în apă, după ce podeţul pe care stătea s-a rupt. Pompierii încă nu au găsit trupul unui bărbat de 65 de ani.
În judeţul Galaţi, codul portocaliu a inundat chiar şi oraşul: "A intrat apa în curte, uitaţi. A plouat cam o oră. Toate străzile sunt la fel, dar aici e cel mai afectat, aici în zona spitalului".
În mod normal, apa era revărsată în Dunăre. Din cauza ruperii de nori, însă, pompele nu au mai făcut faţă: "Ele erau pornite, dar n-au făcut faţă. A plouat mult tare, ca debit".
România nu a scăpat de ciclonul din Marea Neagră. Codurile de vreme severă vor rămâne în vigoare până la finalul acestei săptămâni. Va continua să plouă torenţial în trei sferturi din ţară, în orele următoare, până aproape de miezul nopţii. În unele zone chiar cu tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină. Mâine, doar estul ţării şi, parţial, sudul mai rămân sub avertizări. Rămâne, însă, ridicat riscul de inundaţii în sudul şi în estul ţării.