Pacienți vindecați de Covid-19, stigmatizați de prieteni și societate: Le e teamă că mai am virusul
Vindecaţi de COVID, dar paria societăţii. Sute de pacienţi infectaţi cu noul virus au învins boala, insa nu şi prejudecăţile. Se lovesc de temerile prietenilor, de suspiciunea angajatorilor şi de discriminarea clinicilor şi spitalelor care nu-i tratează de alte afecţiuni. Pe lângă alte sechele, teama şi respingerea celor din jur lasă urme adânci
De Lucsandra Săndulescu la 09.08.2020, 23:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Chiar și angajatorii se feresc să reprimească la muncă foștii bolnavi de Covid-19
- Alteori, empatia este înlocuită de teoriile conspirației
Pacient stigmatizat: Prietenii sunt destul de sceptici, adică nu toţi au vrut să ne întâlnim. Le e teamă ca nu cumva să mai am virusul acesta şi să îi îmbolnăvesc şi pe ei.
Aceasta este prima reacţie a apropiaţilor unui pacient care tocmai a scăpat de Covid-19. Bucuria vindecării este înlocuită, la scurt timp, de stigmatul unui om contagios. Şi la serviciu, reintegrarea e complicată. Şefii preferă să-i amâne întoarcerea pentru a evita orice risc.
Pacient stigmatizat: Probabil şi lor le era teamă şi au preferat să mai stau o perioadă acasă, decât să vin mai devreme la muncă şi să rişte cumva să se îmbolnăvească şi ei, chiar dacă eram negativă.
Asta chiar dacă medicii spun că un pacient asimptomatic îşi poate relua normal activitatea după 14 zile de izolare, din momentul aflării diagnosticului.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: Persoana respectivă va respecta aceleaşi reguli de prevenţie pe care trebuie să le respectăm noi toţi, fără să fie nevoie să facă un alt test, practic, perioada de infecţie activă a trecut.
Deseori, empatia este înlocuită de teoriile conspiraţiei. Iar cel care a trecut prin boală este văzut ca un manipulator şi mincinos de către cei care nu cred în existenţa Sars-Cov-2. Andrei a fost declarat vindecat pe 21 aprilie, după două teste negative. Nu toată lumea a fost însă bucuroasă şi a fost nevoit să îşi închidă conturile de socializare.
Pacient: Asta cred că a fost cea mai neplăcută parte: contestarea bolii, contestarea faptului că am fost bolnav, contestarea faptului că ar exista această boală.
Reporter: Dar ce îţi spuneau?
Pacient: Că am fost plătit, că e o escrocherie, că e o şarlatanie, că este o propagandă politică.
În cazul unui pacient cu boli asociate, teama generalizată a avut efecte dramatice. Deşi a trecut aproape o lună de la diagnostic, i s-a cerut un nou test negativ pentru a fi primit să facă nişte analize de care îi depinde viaţa. Mai are de aşteptat încă o săptămână până va putea să repete testul.
Pacient stigmatizat: Trebuie să fac anumite controale, iar din partea clinicilor private, ca să pot să fac acele controale, mi s-a cerut un al doilea test, pe care să îl duc şi din care să reiasă că sunt negativat. Dacă nu iese negativ, repet testul până a ieşit unul negativ.
Specialiştii, însă, ne liniştesc: nu avem de ce să ne temem.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: Există o perioadă de izolare de 14 zile şi nu mai este necesară repetarea testului după acele zile pentru că s-a demonstrat că acel test, de tip real time PCR, nu poate să facă diferenţa între o infecţie activă şi una care nu este şi să fie vorba de fragmente de virus mort!
Pe lângă cheltuieli suplimentare, întârzierea tratamentelor şi agravarea unor afecţiuni, un pacient vindecat mai are de înfruntat şi traumele emoţionale.
Corina Zaharia, psiholog: Acest virus provoacă stres prin faptul că este necunoscut, prin faptul că nu s-a studiat, nu s-a cercetat suficient şi, cum este lumea medicală obişnuită, nu s-a găsit un remediu la acest, aşa-zis, virus! Frica în sine, deci frica normală, pe care o avem toţi şi care este un mecanism de apărare şi de alertă a corpului nostru, este foarte contagioasă.
Important este să ne gândim că putem ajunge oricând de cealaltă parte a baricadei.