Vinieta pentru Bucureşti, dezbateri aprinse printre șoferii din toată țara
Vinieta pentru Bucureşti naşte dezbateri aprinse. Cei mai supăraţi sunt şoferii care locuiesc în Bucureşti, dar au maşinile înmatriculate în alte judeţe. Potrivit proiectului, ei ar urma să plătească 1.900 de lei pe an pentru a circula în oraş.
De Redactia Observator la 20.08.2019, 21:17Vinieta pentru Bucureşti naşte dezbateri aprinse. Cei mai supăraţi sunt şoferii care locuiesc în Bucureşti, dar au maşinile înmatriculate în alte judeţe. Potrivit proiectului, ei ar urma să plătească 1.900 de lei pe an pentru a circula în oraş. În faţa valului de nemulţumiri, primarul capitalei le cere oamenilor să vină cu propriile variante pentru a reduce poluarea. A înfiinţat chiar o linie verde unde şoferii îşi pot prezenta sugestiile.
Discriminarea şoferilor din provincie este principalul argument al celor care contestă proiectul vinietei pentru Bucureşti. Primarul Capitalei le cere acum locuitorilor să vină cu propuneri şi sugestii despre cum ar putea fi aplicată o taxă de poluare pentru maşinile vechi.
Iar pentru asta a înfiinţat chiar şi o linie verde. Proiectul municipalităţii prevede ca toţi cei care au maşini înmatriculate în alte judeţe să cumpere o vinietă pentru a putea circula prin oraş: 10 lei pentru o zi sau 1900 de lei pe an.
Mihai Teodorescu, director Direcţia Transporturi Primăria Bucureşti: Dacă am împărţi 1900 de lei la 240 de zile lucrătoare, cum este proiectul pus în dezbatere publică, ne vine practic o valoare de maxim trei ţigări pe zi. Nu cred că este, cum am mai spus, o valoare mare de plătit
De anul viitor, zona centrală a oraşului ar urma să fie delimitată. Maşinile cu normă de poluare, non-euro, Euro 1 şi Euro 2 vor fi interzise în centru. Pentru autorurismele cu Euro 3 ar urma să se plătească o taxă de 900 de lei pe an.
Cei responsabili de acest proiect spun că vor fi montate în jur de 200 de camere în întreaga Capitală, astfel încât şoferii să poată fi taxaţi.
Poliţiştii locali sunt cei care îi vor sancţiona pe şoferii care sunt prinşi că circulă fără vinietă. Iar amenzile nu sunt mici. Între 1500 şi 2000 de lei portrivit actului normativ. Excepţie de la această regulă fac însă maşinile poliţiei, pompierii, salvările sau autoturismele Patriarhiei Române.
Măsura a fost luată pentru ruducerea poluării, spun responsabilii de la Capitală. Bucureştiul ar putea să facă parte şi din competiţia europeană "Săptămâna mobilității". Pe 22 septembrie ar urma să avem Ziua Mondială fără autoturisme în București.
Tudor Ionescu, consilier general PMB: În data de 22 septembrie, e o duminică, am putea să vedem cum ar arăta centrul Bucureştiului fără autoturisme. Ar fi şi un exerciţiu foarte bun pentru această variantă cu vinieta
Proiectul este acum în dezbatere publică şi trebuie votat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.