Vita de import, noua delicatesă a românilor. Împătimiţii dau chiar sute de lei pentru o friptură bună
Vita de import este noua găselniţă din meniul românilor. Iar restaurantele şi hipermarketurile ţin pasul şi oferă sortimente de toate felurile.
De Redactia Observator la 21.05.2018, 21:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vita de import este noua găselniţă din meniul românilor. Iar restaurantele şi hipermarketurile ţin pasul şi oferă sortimente de toate felurile. Surprinzător, vita argentiniană este pe ultimele locuri în topul celor mai bune feluri de carne.
Reporterii Observator au ajuns într-un restaurant din Capitală, specializat în fripturi. Aici, carnea de vită stă la loc de cinste în meniu. Mai ales cea adusă din Japonia, de la vaci din rasa Wagyu. Este pe primul loc în topul celor mai bune sortimente din lume.
O friptură de vită Wagyu costă, în restaurante, în jur de 300 de lei. Pe locul doi în top, este vita din Statele Unite, care costă aproximativ 200 de lei. Şi aici, tot regimul de viaţă al animalelor este cel care dictează preţul.
Iosif Ştefănescu, bucătar-şef restaurant: "Este crescută pe malul Oceanului, în California şi are în dietă chiar alge de mare. Avem, de asemenea, un antricot de Uruguay care este crescută la munte, numai cu iarbă."
O variantă mai ieftină, dar gustoasă, este vita adusă din Italia. Costă în jur de 100 de lei porţia.
Iosif Ştefănescu, bucătar-şef restaurant: "Este o creştere semnificativă, având în vedere că până acum câţiva ani românul mânca numai pui şi porc."
Variante există tot mai multe. Magazinele au început şi ele să vândă specialităţi din carne de vită.
Cea din Noua Zeelandă costă 70 de lei kilogramul. Adică 20 de lei porţia de friptură. Mai scumpă este carnea de vită argentiniană.
Specialiştii spun, însă, că şi în privinţa cărnii de vită există un dublu standard.
Iosif Ştefănescu, bucătar-şef restaurant: "A venit totul sub umbrela de vită Argentina, unde au intervenit producători de slabă factură sau au încercat să fie trimise în Europa marfă nu de calitate superioară."
Carnea de vită este recomandată de nutriţionişti pentru conţinutul ridicat de fier. Mai are vitamine, minerale şi ajută la scăderea colesterolului "rău".
Florin Bălănică, nutriţionist: "Vorbim de proteină, vorbim de carne roşie, cu un efect benefic pozitiv asupra sănătăţii umane dacă este consumată cu prudenţă, adică o dată la săptămână, la două săptămâni."
În România, producţia de carne de vită a crescut în ultimii ani. Cu 30% doar în ultimii ani, semn că românii i-au făcut loc printre pui şi porc.