Peste 100 de mii de voluntari români, la Ziua Curățeniei Naționale
Românii au început marea curăţenie. Mobilizarea a avut loc pe internet. Simultan, milioane de oameni din peste 100 de ţări au făcut curăţenie şi au adunat gunoaiele abandonate, cu scopul de-a ecologiza mediul înconjurător.
De Redactia Observator la 22.09.2019, 02:35Românii au început marea curăţenie. Mobilizarea a avut loc pe internet. Simultan, milioane de oameni din peste 100 de ţări au făcut curăţenie şi au adunat gunoaiele abandonate, cu scopul de-a ecologiza mediul înconjurător. În România, peste 100.000 de voluntari din toată ţara au participat la Ziua Curăţeniei Naţionale.
Este prima lecţie pe care au primit-o micii voluntari veniți să ajute la ecologizarea plajelor. La doar trei ani, Albert știe deja că deșeurile nu se aruncă la întâmplare. O lecţie a bunului simţ, de care au uitat cei care lasă în urmă gunoaie.
ANDREI COŞULEANU, organizator: Vedem tot felul de situaţii în care râurile din România vin cu tot felul de deşeuri şi de cele mai multe ori ajung în Dunăre care le trasportă şi în Marea Neagră. Şi ce vedem deasupra se întâmplă de multe ori şi dedesubt ca o insulă de acumulare deşeuri.
Fiecare gunoi aruncat la întâmplare sufocă planeta. Până în anul 2050 vor exista mai multe deșeuri de plastic în mare decât pești, au estimat cercetătorii. Natura e deja în pericol - iar odată cu ea, şi omenirea. Un lucru pe care încep să-l conştientizeze tot mai mulţi oameni.
”Deşeurile din Oceanul Pacific formează o insulă cu dimensiunea de trei ori mai mare decât cea a Frantei şi e un pic îngrijorător şi m-am gândit că ar fi bine să dăm o mână de ajutor”, spune o tânără participantă.
Vlad este student la medicină. Convins că problema mediului ne afectează pe toţi, şi-a adus câţiva prieteni să strângă gunoaiele din pădurea Periş.
VLAD, voluntar: Sa curatam putin mediul, sa aratam la oameni ca sunt destui care vor sa fie curatenie, peste tot, in paduri si la tara, peste tot. putem sa avem o tara curată
În mijlocul pădurii, sunt munţi de gunoaie sub care iarba nici nu se mai zăreşte. În centrul țării, oamenii au luat caiacele și au strâns deşeurile de pe râul Mureș. Sunt studii care arată că descompunerea unei pungi de plastic poate dura chiar şi o mie de ani.