Vremea bună a grăbit culesul strugurilor în Vrancea. Producţia este foarte mare, dar mâna de lucru este puţină şi scumpă
Podgorenii din Vrancea cu un ochi râd, iar cu altul plâng. Au o producţie foarte mare, dar mâna de lucru este din ce în ce mai puţină şi mai scumpă.
De Redactia Observator la 24.10.2018, 17:02Podgorenii din Vrancea cu un ochi râd, iar cu altul plâng. Au o producţie foarte mare, dar mâna de lucru este din ce în ce mai puţină şi mai scumpă. Pe lângă asta, dacă la început de septembrie, viticultorii îşi vindeau marfa cu un leu şi jumătate kilogramul, în momentul de faţă îl dau la jumătate de preţ.
În Podgoria Panciu culesul este abia la jumătate şi oamenii nu ştiu unde îşi vor putea vinde recolta sau depozita mustul. Singurul procesator care mai cumpăra struguri a coborât preţul la 70 de bani pe kilogram.
Sorin Stan, tehnolog S.C. Vinclub SRL Odobesti: Desi cantitate de struguri a fost, nu am putut sa facem fata cheltuielilor si nu cred ca o sa putem face fata pentru la anul pentru ca forta de munca s-a scumpit.
Astfel că dacă anul trecut un muncitor primea 60-70 de lei pe zi, în acest sezon preţul aproape că s-a dublat. Domnul Vrînceanu este viticultor şi lucrează o suprafaţă de aproape 50 de hectare de vie nouă. Cu bani europeni, a cumpărat din strănătate tot felul de soiuri de viţă de vie. Recunoaşte, însă, că nu sunt la fel de roditoare ca cele din ţara noastră.
Vasile Vrînceanu, viticultor, podgoria Jaristea: Aici ne aflam intr-o plantatie de anul doi, este o plantatie de muscato tonel , dupa cum o vedeti este foarte bine dezvoltata, nu am niciun fel de planta si niciun fel de boala in ea si sunt foarte multumit de materialul saditor.
Cunoscătorii ştiu, totuşi,că nu doar soiul de viţă de vie contează pentru ca podgoria să aducă profit.
Vasile Vrînceanu, viticultor, podgoria Jaristea: Alta investitie pe care am considerat eu ca ar trebui sa o faca toata lumea este alegerea spalierului de calitate. Sunt spalieri si la 5 si la 3 euro, eu am ales un spalier zincat la cald care producatorul mi l-a garantat vel putin 30 de ani.
Cei care vor să se orienteze către acest domeniu trebuie să îndeplinească şi anumite condiţii.
Toader Manole, presedintele Federatiei „Viticultorii": Tanarul care vrea sa faca reconversie trebuie sa aiba o specializare, sa stie despre viticultura, sa aiba un liceu agricol , sa aiba o facultate.
Până una alta, cei care au producţie de struguri pe stoc se chinuie să o vândă prin ţară. Lucrările la un hectar de vie costă în jur de 13.000 de lei, iar agricultorii abia au luat pe struguri 6.000 de lei.