Vremea capricioasă ne lasă fară piersici și caise
Vremea capricioasă şi schimbările bruşte de temperatură au afectat pomii fructiferi din mai multe zone ale ţării. În sud, cele mai afectate sunt culturile de piersicii şi caise.
la 03.07.2020, 17:18- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Producătorii se plâng că au muncit în zadar.
- Producţia de caise este compromisă.
Şi deşi cantitatea este mică şi preţul de asemenea, cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Practic pomicultorii care au mizat pe aceste delicatese ies în pierdere.
Dacă în alţi ani la staţiunea de cercetare Valu lui Traian, copacii se îndoiau sub greutatea piersicilor care atârnau greu pe crengi, acum răzleţ dacă mai vezi un fruct.
Culegătoare: Faţă de acum doi ani e foarte slabă. Păi, trebuia ca să pice, aşa pe ele, să cadă pe jos, dar aşa nu sunt. Sunt mai puţine, foarte puţine.
Contrar aşteptărilor deşi producţia din acest an este mult mai scăzută, preţul nu a crescut, ba din contră a scăzut. Cei care cumpără direct din cutea instituţiei plătesc un leu pentru un kilogram de fructe dulci.
Cercetator stiintific: Producţia este de bună calitate, cu un procent ridicat de zahrp, soiuri care se pretează atât pt consum în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare.
Chiar şi aşa cumpăratorii sunt puţini. În tot judeţul pomicultorii se plâng că au muncit în zadar. Şi producţia de caise este compromisă.
Fermierii pun totul pe seama îngheţului din luna martie, dar şi a secetei.