Vremea rea a făcut prăpăd printre pomii fructiferi din România
La fel ca oamenii, şi pomii fructiferi răcesc la frig. O spun pomicultorii, care avertizează că vom avea fructe mai puţine şi mai scumpe decât în alţi ani. Temperaturile scăzute, dar şi grindina şi vijeliile, au afectat sistemul imunitar al pomilor, iar acest lucru îi face mai sensibili la boli.
De Redactia Observator la 10.05.2019, 20:36La fel ca oamenii, şi pomii fructiferi răcesc la frig. O spun pomicultorii, care avertizează că vom avea fructe mai puţine şi mai scumpe decât în alţi ani. Temperaturile scăzute, dar şi grindina şi vijeliile, au afectat sistemul imunitar al pomilor, iar acest lucru îi face mai sensibili la boli. Fructele nu s-au dezvoltat aşa cum era normal pentru această perioadă şi se vor coace cu o întârziere de două săptămâni.
În această livadă din Stăuini, judeţul Alba, caişii, piersicii şi cireşii tremură în bătaia vântului rece.
Pomii fructiferi, mult mai "trişti" din cauza frigului
Frunzele sunt mai mici decât ar trebui, iar fructele au deja o întârziere de două săptămâni la coacere.
Petru Morar, pomicultor: Comparativ cu anul trecut, de exemplu, pe vremea asta, pomul era mult mai verde, fructele mult mai mari, era mai plin de viaţă. Acum par aşa, trişti. Le e frig. Da, exact ca şi nouă
Ca şi în cazul oamenilor, pomii suferă din cauza frigului. Devin mai sensibili. Iar vremea schimbătoare din această primăvară a pus livezile din toată ţara la grea încercare. Am avut episoade de ger în martie, vijelii în aprilie, grindină şi chiar zăpadă în mai.
Petru Morar, pomicultor: Sistemul lor imunitar e afectat, ceea ce face să fie vulnerabil la monilioze. Afectează floarea şi usucă ramura. Dacă nu se intervine la timp, poate omorî pomul
Caişii, piersicii şi cireşii sunt cei mai sensibili pomi, pentru că înverzesc devreme, faţă de meri şi peri, de exemplu.
Albinele sunt şi ele afectate de frig
Furtunile, grindina, dar şi schimbările bruşte de temperatură din ultima vreme au stresat şi culturile de căpşuni. Iar acest lucru se va vedea în pieţe. Preţul va fi mai mare ca anul trecut.
Ancuţa Miriţă, fermier: Sperăm să putem pleca undeva de la 12 lei pe kilogram. Doamne Ajută să ne meţinem undeva la 10 lei, ca să ajungem ultimul preţ la 8 lei să ne putem scoate ce am investit
Tot din cauza frigului, suferă şi albinele. În această perioadă, roiau din floare-n floare. Dar pentru că nu găsesc nectar, riscă să moară de foame. Apicultorii le pun în stupi turte dulci şi sirop din apă cu zahăr.
Liviu Stana, apicultor: Ar trebui să fie stupii cu încărcătură pe ei, dar nefiind nectar în natură, stupii sunt foarte slabi
Un cerc vicios care ne-ar putea lăsa anul acesta şi fără fructe, şi fără miere. Sunt efecte în lanţ provocate de schimbările climatice care au dat anotimpurile peste cap.