Zahărul în exces ne îmbolnăveşte și sărăcește statul
Peste jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi, iar 20% dintre noi suferă şi de diabet. Zahărul în exces nu doar că ne îmbolnăveşte, dar scoate din visteria statului român, anual, aproape 200 de milioane de euro.
De Redactia Observator la 14.01.2014, 20:29Un pahar de suc, 4 feli de pâine cu 4 felii subţiri de şuncă presată, în total: 26 de linguriţe de zahăr doar la micul dejun. La finalul zilei, organismul nostru poate să asimilize din alimente, fără să conştientizeze însă, peste jumătate de kg de zahăr.
De la pate, până la şunca de pui, cele mai multe dintre alimentele procesate conţin zahăr. Un litru de suc, spre exemplu, conţine 110 grame de zahăr. Asta înseamnă 22 de linguriţe.
Problema nu este zahărul pe care-l punem noi cu linguriţa, ci cel ascuns în alimente. Cel ascuns în băuturile lichide, avem zahăr în alimente în care nu te aştepţi.
De peste 13 ori mai mult decât are nevoie organismul nostru, în mod normal. Şi nu vă gândiţi că produsele pe care scrie "light" sunt scutite de o cantitate mare de zahăr.
Specialiştii spun că dependenţa de zahăr e asemănătoare cu cea de tutun sau de alcool. O dependenţă care vine la pachet cu o serie de boli: obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.
În anul 2013 au fost în tratament, din bugetul casei Naţionale, în jur de 600.000 de bolnavi în programul de diabet. Costul mediu este de 102 lei pe lună pt fiecare bolnav de diabet.
Adică, aproape 200 milioane de euro doar pentru bolnavii de diabet. Fără a mai pune la socoteală tratamentele speciale pentru obezi sau alte costuri asociate obezităţii.
Dependenţa de zahăr este principalul duşman al medicilor, dar şi al statului. Consumul de zahăr în exces duce la diabetul zaharat, dar şi la obezitate.
Peste jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Iar 20% dintre aceştia suferă şi de diabet zaharat. Pentru aceştia, statul plăteşte în jur de 600 de dolari pe an per pacient.
Bolile cardiovasculare sunt ţi ele des întâlnite in randul dependentilor de zahăr. Şi pentru acestia calitatea vietii scade onsiderabil.
La fel de mult scade si bugetul statului: tara noastra pierde anual 2,5 milioane de euro datorita scaderii productivitatii in cazul bolnavilor care nu mai pot muncii din pricina starii de sanatate precare sau a membrilor de familie pe care sunt nevoiti sa-i ingrijeasca. Pentru pacientii cu boli cardiovasculare, Ministerul aloca 48 de euro de persoana, pe an. Putin, comparativ cu alte state europene. Mult insa pentru buget.