Zâmbetul fals, antidepresiv eficient, potrivit cercetătorilor din Australia
Poate face un zâmbet chiar şi fals o situaţie să fie mai bună? Răspunsul este da! O spune un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea South Australia care au descoperit că un zâmbet fals ne poate păcăli creierul că avem o stare se spirit pozitivă.
De Greta Gavrilă la 20.08.2020, 17:30- Zeci de de tineri au fost rugaţi să îşi ţină între dinţi un creion.
- Si-au folosit aceiaşi muşchi ai feţei ca şi cum ar zâmbi.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că zâmbetul ne poate îmbunătăţi starea de spirit în urma unui experiment. Exact ca la un curs de dicţie, zeci de de tineri au fost rugaţi să îşi ţină între dinţi un creion, iar astfel şi-au folosit aceiaşi muşchi ai feţei ca şi cum ar zâmbi.
În urma acestei practici, participanţii au simţit emoţii pozitive. Iar asta pentru că a fost stimulată amigdala cerebrală, practic centrul de emoţii al creierului. Astfel, au fost activaţi neurotransmiţătorii care ne dau acea stare de bine. Mai mult decât atât, s-a dovedit că involuntar, printr-un zâmbet fals, a fost îmbunătăţită şi starea de bine a celui cu care interacţionăm.
Vestea bună este că simpla tehnică de a zâmbi, chiar dacă nu simţim neapărat asta, combate stările de depresie şi anxietate. Pe lângă aceste beneficii, medicii susţin că zâmbetul este un bun medicament în a reduce stresul, reglează presiunea sângelui şi poate întări sistemul imunitar.
Şi tot psihologii spun că oamenii care zambesc sunt mai fericiţi şi trăiesc mai mult.