Zeci de angajaţi ai Gării de Sud din Ploieşti suferă an de an din cauza ambroziei!
Mulţi dintre ei au ajuns în stadiul în care îşi iau concediu doar în perioada în care planta înfloreşte. Şefii lor ştiu despre problemele de sănătate, dar până acum nu au luat nicio măsură. Asta în condiţiile în care medicamentele cu care se tratează această alergie produc stări de ameţeală şi somnolenţă.
De Redactia Observator la 09.08.2017, 18:20Mulţi dintre ei au ajuns în stadiul în care îşi iau concediu doar în perioada în care planta înfloreşte. Şefii lor ştiu despre problemele de sănătate, dar până acum nu au luat nicio măsură. Asta în condiţiile în care medicamentele cu care se tratează această alergie produc stări de ameţeală şi somnolenţă.
Tot mai mulţi angajaţi de la căile ferate se plâng că s-au îmbolnăvit din cauza unei buruieni. Ambrozia provoacă alergii grave, care - odată instalate - nu se vindecă prea uşor.
Medicii spun că polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze - rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
Alergiile sunt însoţite de stări de confuzie, iar medicamentele recomandate dau ameţeală, somnolenţă, reacţii care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule.
"Avem colegi care îşi lasă intenţionat concediul de odihnă intenţionat pentru jumătatea lunii august, când începe planta să înflorească. Ca să nu se expună la serviciu acestei plante care este extrem de periculoasă. Efectiv, ajungi în stadiul în care nu mai poţi vorbi", spune un angajat al fabricii de la Ploieşti.
"E o alergie şi la ochi, şi la nas. Eu, ca mecanic de locomotivă, am alergie şi să mă duc pe lângă maşină... iei praful şi îţi curg ochii. Şi nu mai poţi să mai distingi distanţa. Din august, până în octombrie, nu s-a dat un ierbicid! Pur şi simplu, te termină", se plânge un mecanic de locomotivă.
Specialiştii spun că există soluţii, dar că acestea trebuie adoptate la nivel macro.
"Sunt atât de multe buruieni, încât să exterminăm toate bruienile sau să ne ducem să alegem numai ambrozia din mulţimea de buruieni care se întâlnesc, nu văd ce cantităţi de ierbicid ar trebui să dăm", este de părere Emilia Iancu, directorul Muzeului de Ştiinţe Naturale din Prahova.
Conducerea CFR ştie situaţia. Şi atât.
În plus, alergia la ambrozie costă. Tratamentul lunar ajunge la 200 de lei.