Zidul Cetăţii Sighişoara, reconstruit după metode vechi, cu materiale tradiţionale
Prăbuşit în urmă cu doi ani de zile, zidul Cetăţii Sighişoara are parte acum de ajutorul voluntarilor de la Ambulanţa Monumentelor. Municipalitatea speră că în acest fel, lucrarea care ar fi avut nevoie de câţiva ani pentru a fi realizată, va fi gata în 10 zile.
De Sorin Tanţoş la 09.07.2020, 17:29- Muncitori sunt studenţii la arhitectură şi pasionaţii de istorie.
- Tineri care vor să se implice activ în protejarea patrimoniului naţional.
Zidul va fi reconstruit după metode vechi, cu materiale tradiţionale, astfel valoarea istorică a monumentului va fi protejată.
Lucrarea de restaurare a zidului Cetăţii Sighişoara a început în urmă cu câteva zile şi este un parteneriat între Asociaţia non-profit aflată sub patronatul prinţului Charles al Marii Britanii şi municipalitate.
Ştefan Vaida, preşedinte asociaţie: Nu intervenim asa random. asteptam ca cineva sa ne cheme, adica cineva care are interes, si noi venim sa ajutam. Cam acesta ar fi conceptul ambulantei monumentelor.
Ovidiu Mălăncrăvean, primar Sighişoara: Aceasta lucrare se face in mod gratuit. municipalitatea pune la dispozitia celor de la ambulanta monumentelor materialele. Suma aprobata in cl este de 30.000 de lei. Din estimarile mele, prin legislatia prin care lucram, ar mai fi durat un an, un an si jumatate pana sa ajungem la reconstructia efectiva a zidului.
Voluntarii Ambulanţei Monumentelor promit însă că vor termina rapid treaba, chiar dacă muncesc cu mâinile goale.
Muncitori sunt studenţii la arhitectură şi pasionaţii de istorie. Tineri care vor să se implice activ în protejarea patrimoniului naţional.
Munca voluntarilor este şi ea un obiectiv turistic în sine. Vizitatorii oraşului medieval sunt fascinaţi de tot ce văd în jurul lor.
Zidul cetății Sighișoara este atestat începând cu secolul a paisprezecelea și a avut mai multe etape de construcție. Porţiunea reparată acum de Ambulanţa Monumentelor a suferit însă modificări şi după 1848.