Explicațiile Federației de Schi-Biatlon. De ce nu a fost inclusă Ania Caill în delegația de la Jocurile Olimpice
Scandal în sportul de la noi, cu doar o săptămână înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Cea mai valoroasă schioare romancă a fost lăsată în afara lotului olimpic, iar federaţia a rămas atât fără finanţare, cât şi fără firma care asigura echipamentul de concurs.
De Redactia Observator la 27.01.2022, 22:21Totul a început după ce Federaţia Română de Schi-Biatlon nu a inclus-o pe Ania Caill în delegaţia pentru Beijing, deşi sportiva de 26 de ani este cel mai bine clasată în ierarhia mondială. Practic, Comitetul Olimpic nu a putut ocupa locul obţinut chiar de Ania Caill, pentru că federaţia a refuzat să o propună. Aşa că doar doi schiori vor face parte din delegaţia de 22 de sportivi din România.
Gestul Federaţiei Române de Schi-Biatlon nu a rămas fără consecinţe
Firma franceză care asigură de 20 de ani echipamentul schiorilor români a anunţat că rupe contractul cu Federaţia, iar COSR a suspendat finanţarea forului de specialitate. Mai mult, Ministrul Sportului, Eduard Novak, i-a solicitat demisia preşedintelui Federaţiei Române de Schi şi Biatlon.
Râmâne regretul că unei sportive calificate la olimpiadă i-a fost refuzat dreptul câştigat de a participa la cea mai importantă competiţie din lume.
- Eduard Novak cere demisia preşedintelui FR Schi, după ce sportiva Ania Caill nu a fost lăsată să meargă la JO...
- Salomon renunţă la colaborarea cu Federaţia Română de Schi, în urma scandalului legat de Ania Caill
- COSR a decis suspendarea finanţării FR Schi-Biatlon. Ce se întâmplă cu sportivii care pleacă la JO de iarnă de...
Explicațiile Federației. De ce nu a fost inclusă Ania Caill
Puiu Gaspar, secretarul general al Federației, a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre cazul sportivei.
"Dacă v-ați uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre și Super-G, ori a ieșit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G.
Ania vorbește de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naționale de juniori sau competiții ale Federației Internaționale, dar de slabă calitate. Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanță spune că, după 10 ani, nu și-a depășit condiția. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federație. Împreună construim pentru viitor, cu tineri.
Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom și a venit în prima jumătate a clasamentului. Asta e diferența. Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiții și a adunat puncte cu un altul care are doar câteva și a demonstrat că poate progresa în viitorul apropiat. Concluzia e clară: Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri", a declarat Puiu Gașpar.