Descoperire uimitoare în Siberia. Un animal microscopic a supravieţuit timp de 24.000 de ani în solul îngheţat
Un animal microscopic a fost readus la viaţă, după ce a rezistat timp de 24.000 de ani în solul îngheţat al Siberiei, transmite CNN.
De Redactia Observator la 08.06.2021, 14:27Rotiferele Bdelloide trăiesc de obicei în medii apoase şi au o capacitate incredibilă de a supravieţui. Creatura a fost descoperită de câţiva oameni de ştiinţă din Rusia care au folosit o instalaţie de foraj pentru a săpa în solul îngheţat din Siberia.
„Raportul nostru este cea mai clară dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză, starea metabolismului aproape complet blocată”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino din Rusia.
Cercetările anterioare efectuate de alte grupuri au arătat că rotiferele pot supraviețui până la 10 ani când sunt înghețate. Într-un nou studiu, cercetătorii ruși au utilizat radiocarbonul pentru a identifica creaturile pe care le-au recuperat din permafrost - pământ care este înghețat pe tot parcursul anului, în afară de un strat subțire de la suprafață. Studiul a fost publicat luni în revista Current Biology.
Şi alte forme de viață au fost salvate din solurile îngheţate
Tulpinile de mușchi din Antarctica cu o vechime de peste 1.000 de ani au fost readuse la viață cu succes după ce au fost acoperite de gheață aproximativ 400 de ani, iar o floare a fost regenerată după 32.000 de ani. De asemenea, viermii simpli, numiți nematode, au fost reînviați în două locuri din nord-estul Siberiei, descoperiți în sedimente vechi de peste 30.000 de ani.
Inclusiv urșii din peșteri dispăruți sau mamuții au fost dezgropați din soluri îngheţate, care se topesc în unele locuri ca urmare a încălzirii globale. Cercetătorul rus, Stas Malavin spune că probabilitatea de supravieţuire a animalelor mari este scăzută, având în vedere modul în care acestea sunt captive în solul îngheţat.
„Trebuie luat în considerare faptul că un organism multicelular poate fi îngheţat și păstrat în acest mod, timp de mii de ani ca mai apoi să fie readus la viaţă. Acesta poate fi visul multor scriitori de ficţiune” a spus Malvin.
Pentru a înţelege întreg procesul prin care aceste vieţuitoare pot rezista într-un astfel de mediu, cercetătorii au îngheţat şi dezgheţat în mai multe rânduri astfel de rotifere care trăiesc în solurile îngheţate. Prin acest procedeu ei au descoperit că ele pot rezista la formarea cristalelor de gheaţă care le acopereau cât timp erau îngheţate treptat.