Antena LIVE

Curs valutar

Nouă premieră reușită de NASA: a produs oxigen pe Marte. Cum a generat MOXIE 5,4 grame de oxigen într-o oră

Roverul Perseverance al NASA a reuşit o nouă performanţă, transformând dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen, o premieră pe o altă planetă, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană.

De la 22.04.2021, 11:43
WhatsApp
Galerie (4)
Moxie Profimedia

Roverul Perseverance al NASA a mai bifat o premieră care va ajuta la pregătirea drumului pentru ca astronauții să exploreze într-o zi Planeta Roșie. A folosit cu succes instrumentul MOXIE pentru a genera oxigen din atmosfera marțiană, rarefiată, unde predomină dioxidul de carbon, demonstrând pentru prima dată tehnologia care ar putea ajuta atât astronauții să respire pe Marte, cât și să propulseze rachetele care îi aduc acasă pe Pământ, relatează space.com.

MOXIE a fost folosit cu suuces marți (20 aprilie), la doar o zi după ce Perseverance a mai marcat o premieră - primul zbor pe Marte al elicopterului Ingenuity al NASA. "Acesta este un prim pas critic pentru transformarea dioxidului de carbon în oxigen pe Marte", a declarat Jim Reuter, administrator asociat al Direcției Misiunii Tehnologice Spațiale a NASA. "MOXIE mai are mult de lucru, dar rezultatele acestei demonstrații tehnologice sunt promiţătoare pe măsură ce ne îndreptăm spre obiectivul nostru de a vedea într-o zi oameni pe Marte".

Ce este MOXIE și cum produce oxigen pe Marte

MOXIE are dimensiunile unui prăjitor de pâine (numele său vine de la prescurtarea pentru Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) şi produce oxigen din dioxid de carbon, expulzând monoxidul de carbon ca produs rezidual. Procesul de conversie are loc la temperaturi de aproximativ 800 grade Celsius, astfel încât MOXIE este fabricat din materiale reziste la căldură și este acoperit cu un strat subțire de aur pentru a împiedica temperatura înaltă să afecteze structura Roverului Perseverance.

Pe acelaşi subiect

Echipa MOXIE a încălzit ieri instrumentul timp de două ore, apoi a scos oxigen timp de o oră. MOXIE a produs 5,4 grame de oxigen în acest timp, suficient pentru ca un astronaut să respire ușor timp de 10 minute, au spus oficialii NASA.

Acest efort nu l-a stors de resurse pe MOXIE. El poate genera aproximativ 10 grame de oxigen pe oră. Echipa intenționează să efectueze nouă astfel de experimente pe parcursul unui an pe Marte (aproximativ 687 de zile pe Pământ). Aceste studii vor fi grupate în trei faze, au spus oficialii NASA. Prima fază este verificarea și definirea instrumentului, iar a doua va evalua performanța MOXIE în condiții atmosferice variate. În cea de-a treia și ultima fază, „îi vom forța capabilitățile”, a declarat administratorul principal al MOXIE, Michael Hecht.

Asta va presupune probabil testarea unor noi moduri de operare sau adăugarea de „noi provocări, cum ar fi un test în care comparăm cum operează la trei sau mai multe temperaturi diferite”, a adăugat Hecht, care se află la Observatorul Haystack al Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

Reuşită istorică a NASA cu Mini-elicopterul Ingenuity

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA, dus pe Marte de roverul Perseverance, a reuşit luni să se ridice câţiva metri de la sol, înregistrând astfel o premieră istorică. Ingenuity cântăreşte 1,8 kilograme şi a ajuns pe Marte în roverul Perseverance, care a amartizat în luna februarie.

NASA trebuia să îl testeze în urmă cu o săptămână, însă din cauza unor probleme tehnice a decis amânarea zborului. Luni Ingenuity  s-a ridicat 3 metri de la sol, a plutit, s-a rotit şi a revenit la sol, înregistrând o premieră istorică.

Ingenuity este primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă. O imagine a fost captată şi transmisă de rover la scurt timp după reuşită. Perseverance a suprins desprinderea mini-elicopterului şi revenirea lui la sol.

Datele din primul zbor controlat pe Marte vor fi transmise pe Pământ în câteva ore, a anunţat Agenţia. „Putem spune acum că oamenii au pilotat un giravion pe o altă planetă”, a declarat MiMi Aung, project manager pentru Ingenuity la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena. „Am vorbit atât de mult despre momentul nostru Wright Brothers pe Marte şi iată-l”, a adăugat ea făcând referire la pionierii aviaţiei.

Ingenuity va fi controlat să zboare mai sus şi mai mult de inginerii NASA, care caute să îi testeze limitele. Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, cu doar 1% din densitatea care există pe Pământ. Din acest motiv, Ingenuity a fost proiectat să fie atât de uşor.

Speranţa este ca această demonstraţie să poată transforma modul de exploare a altor planete. NASA a aprobat deja o misiune a unui elicopter pe Titan, luna lui Saturn. Dragonfly, numele sub care este cunoscută misiunea, ar trebui să ajungă pe Titan la jumătatea anilor 2030.

Georgiana Dulgheru
marte nasa oxigen
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025