SpaceX, compania lui Elon Musk, va transporta prima femeie pe lună, după ce a câștigat un contract pentru viitoarea misiune NASA

De Redactia Observator.
Publicat: 19.04.2021, 15:38.
Actualizat: 19.04.2021, 15:38

SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, a câştigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcţia viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA, învingând Blue Origin, a lui Jeff Bezos, şi Dynetics, divizie a companiei Leidos, transmite CNBC.

Imagine ilustrativă

Imagine ilustrativă

Profimedia Images

”Este încă un pas, într-un grup incitant de paşi, care ne va duce la un sistem durabil de aselenizare umană pe Lună”, a declarat Kathy Lueders, liderul programului de zbor spaţial uman al NASA, în anunţul agenţiei.

NASA a acordat anul trecut celor trei echipe contracte de 967 milioane de dolari şi contracte pe 10 luni, pentru a începe lucrul la conceptele de aselenizare, în cadrul programului său Human Landing Systems sau HLS.

Citește și:

SpaceX a primit cea mai mică sumă dintre cele trei companii, 135 de milioane de dolari. Dynetics a primit 253 milioane dolari, iar Blue Origin a câştigat 579 milioane dolari.

NASA era de aşteptat să aleagă două dintre cele trei echipe, iar decizia de a selecta doar SpaceX a venit ca o surpriză.

Pentru programul HLS, compania lui Musk a oferit o variantă a rachetei sale Starship, prototipuri pe care SpaceX le-a testat la instalaţia sa de dezvoltare din Boca Chica, Texas.

Compania a efectuat mai multe zboruri de testare de succes ale Starship, dar încercările de aterizare după ultimele patru zboruri la mare altitudine s-au încheiat cu o varietate de explozii.

NASA a spus că astronauţii săi, dintre care cel puțin unul va fi o femeie, vor folosi Starship pentru a se transfera de pe nava spaţială Orion a agenţiei, atunci când capsula ajunge pe orbita lunară.

HLS face parte din misiunea Artemis a NASA, de a aduce astronauţi pe Lună până în 2024. Misiunea a fost anunţată de administraţia preşedintelui Donald Trump. Secretarul de presă al preşedintelui Joe Biden a indicat că actuala administraţie se aşteaptă să continue cu Artemis.

Compania spaţială a lui Bezos şi-a dezvăluit planurile de a construi un lander lunar cu echipaj în 2019, anunţând că va colabora cu giganţii din industrie Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Draper în acest efort.

Dynetics, deţinută de Leidos, a făcut echipă cu Sierra Nevada Corporation pentru conceptul său.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.