Video

Premieră pentru omenire: Mini-elicopterul Ingenuity a realizat luni, primul zbor pe Marte

De Redactia Observator.
Publicat: 19.04.2021, 14:15.
Actualizat: 19.04.2021, 14:53

Elicopterul Ingenuity al NASA a realizat luni primul său zbor pe Marte, fiind și primul zbor al unui vehicul motorizat pe o altă planetă.

Ingenuity cântăreşte 1,8 kilograme şi a ajuns pe Marte în roverul Perseverance, care a amartizat în luna februarie.

NASA trebuia să îl testeze în urmă cu o săptămână, însă din cauza unor probleme tehnice a decis amânarea zborului. Acesta e programat acum să aibă loc luni, 19 aprilie, iar Agenţia a recunoscut că e posibil să nu fie unul reuşit. Însă primul său zbor a fost un succes.

Citește și:

O imagine a fost captată şi transmisă de rover la scurt timp după reuşită. Perseverance a suprins desprinderea mini-elicopterului şi revenirea lui la sol.

„Putem spune acum că oamenii au pilotat un giravion pe o altă planetă”, a declarat MiMi Aung, project manager pentru Ingenuity la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena. „Am vorbit atât de mult despre momentul nostru Wright Brothers pe Marte şi iată-l”, a adăugat ea făcând referire la pionierii aviaţiei.

Ingenuity va fi controlat să zboare mai sus şi mai mult de inginerii NASA, care caute să îi testeze limitele.

Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, cu doar 1% din densitatea care există pe Pământ. Din acest motiv, Ingenuity a fost proiectat să fie atât de uşor.

Speranţa este ca această demonstraţie să poată transforma modul de exploare a altor planete.

NASA a aprobat deja o misiune a unui elicopter pe Titan, luna lui Saturn. Dragonfly, numele sub care este cunoscută misiunea, ar trebui să ajungă pe Titan la jumătatea anilor 2030.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.