Ora de iarnă 2021. Cum se schimbă ora pe 31 octombrie
România trece la ora astronomică, considerată "ora de iarnă", în acest weekend, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
De Larisa Andreescu la 26.10.2021, 21:39În această perioadă de tranziție între toamnă și iarnă, zilele se scurtează pe măsură ce afară soarele apune mai devreme. Ora de iarnă este considerată ora standard, fiind trecută în legislaţie ca „Timpul Legal Român”.
Trecem la ora de iarnă. Cum se schimbă ora pe 31 octombrie
Sistemul trecerii la ora de vară sau la ora de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor (înainte sau înapoi), în fiecare primăvară şi toamnă. În perioada de tranziţie dintre toamnă şi iarnă, zilele se scurtează odată cu punerea soarelui mai devreme.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, la ora 4:00, care va deveni ora 3:00. Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore îna ceastă perioadă, faţă de 3 ore (vara).
Ce scop are trecerea la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă se face la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă, care a avut loc în acest an la data de 22 septembrie, marcând astfel finalul oficial al verii și începutul toamnei astronomice. Ora de iarnă este numită prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin şi cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, atunci când ceasurile sunt setate cu o oră înapoi.î
Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost un neo – zeelandez, Hudson în, anul 1898.
Cum ne poate afecta trecerea la ora de iarnă
Medicii semnalează că schimbarea orei ne poate afecta organsimul, dat fiind faptul că ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea orară ne poate afecta tiparul de somn timp de 5 până la şapte zile. S-a constatat de altfel că are repercusiuni și asupra psihicului și sănătății populației, care acuză nevoia de acomodare. Tranziţiile naturii, ca de exemplu cantitatea de lumină diferită de-a lungul zilei şi temperaturile reci îi pot însă dezechilibra pe mulţi oameni. Încep să se simtă apatici, răcesc uşor sau încep să aibă probleme cu stomacul.
Pentru cei mai mulți dintre noi, schimbarea timpului în sine nu ne afectează sănătatea. Pentru alte persoane însă, această schimbare la ora de iarnă poate fi uşor periculoasă, mai ales în cazul în care există probleme subdiacente. Pentru cei care au deja probleme cu lipsa somnului, trecerea la ora de vară de exemplu, unde este pierdută o oră de somn, devine problematică. Inclusiv studiile arată o creștere generală a atacurilor de cord în zilele după ambele schimbări de timp. De asemenea, un studiu din 2001 al National Institutes of Health a arătat că accidentele de trafic mortale cresc în ziua de luni, după ambele schimbări de oră.