Ora de iarnă 2021. Când se dau ceasurile înapoi, în România; De ce nu s-a mai renunţat la ora de vară
"Ora de iarnă 2021", care este de fapt ora standard la care se ajunge prin renunţarea orei de vară, intră în vigoare în România în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Schimbarea orei vine într-un moment în care planurile Uniunii Europene de a renunţa complet la ora de vară s-au dovedit fără succes.
În majoritatea ţărilor europene, ceasurile sunt date cu o oră înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 octombrie 2021, odată cu revenirea de la ora de vară (Daylight Saving Time - DST).
Procesul de schimbare a orei nu este simultan în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În România, ora se schimbă în ultima sâmbătă a lunii octombrie, aceasta fiind în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.
România face parte dintre ţările în care a fost introdusă ora de vară. Revenirea la timpul standard, sau "ora de iarnă", se face sâmbătă spre duminică, moment în care ora 4.00 devine ora 3.00.
De ce a fost introdusă ora de vară
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.
Când a apărut ora de vară în România
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care a trecut ţara noastră în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: "În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00".
Eliminarea orei de vară, blocată din cauza pandemiei Covid-19
Eliminarea trecerii la ora de vară a fost pusă în discuţie în ultimii ani. După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, în perioada 4 iulie-16 august 2018, şi în care au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri (84% dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an) din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene, aceasta a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei.
Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne - ora standard sau ora de vară. Ţările care decid să menţină permanent ora de vară ar fi trebuit să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.
Conform Bloomberg, schimbarea orei de vară a fost blocată de Brexit, de pandemia de coronavirus şi multă birocraţie internaţională. Drumul proiectului prin mecanismele complicate ale Uniunii Europene a demonstrat cum decizii uşoare se pot complica din cauza birocraţiei, dacă nu se insistă pe rezolvarea problemei. După votul din Parlamentul European, schimbarea trebuia să fie implementată în urma aprobării de către Consiliul European. Acesta a trimis însă proiectul la Comisia Europeană spunând că nu poate forţa schimbare până când comisia nu face o analiză de impact. Comisia dă la rândul ei vina pe Consiliu şi astfel s-ar fi ajuns la un blocaj, mai spune sursa citată.
Acesta ar fi putut fi rezolvat uşor, însă forurile europene au alte probleme mai grave pe cap în ultimele 18 luni, statele membre UE fiind preocupate mai degrabă de combaterea pandemiei şi menţinerea sistemelor de sănătate şi economice în funcţiune, decât de schimbările orare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰