Voyager 1 trimite date "misterioase" pe Pământ. Sonda lansată acum 45 de ani a ajuns la marginea Sistemului Solar
Sonda Voyager 1, lansată în 1977, și-a depășit de multă vreme misiunea inițială, aflându-se acum la marginea Sistemului Solar, la mai bine de 23,3 miliarde de kilometri de Pământ. Deși multe dintre sistemele ei funcționează în ciuda trecerii timpului, unele lucruri îi pun în dificultate pe oamenii de știință, notează CNN.
De Adrian Popovici la 19.05.2022, 17:41Cercetătorii de la NASA au anunțat că Voyager 1 trimite date și primește comenzi de pe Terra, chiar dacă transmiterea unui set de instrucțiuni de la sediul agenției spațiale către antena sondei durează aproape o zi întreagă, mai exact 20 de ore și 33 de minute. Problema cu care se confruntă oamenii de știință vizează sistemul responsabil de orientarea sondei în spațiu care trimite date care nu corespund mișcărilor pe care aceasta le face.
În acest moment, echipa acestei misiuni este de părere că sistemul de orientare încă funcționează, chiar dacă datele pe care le trimite către Terra par a fi aleatorii sau chiar imposibile. În ciuda acestei activități suspecte, Voyager nu a intrat în modul de siguranță care duce o oprirea majorității sistemelor pentru ca inginerii să poată stabili care sunt problemele care pun în pericol activitatea sau chiar integritatea sondei.
Care sunt opțiunile oamenilor de știință?
Semnalul pe care sonda îl trimite către Pământ este puternic, ceea ce îi face pe oamenii de știință să considere că antena este îndreptată către instrumentele lor. Investigațiile demarate de cercetători au rolul de a stabili dacă datele anormale pe care le primesc de la Voyager 1 sunt cauzate de problemele sistemului de orientare sau de o altă componentă. "Până când natura problemei nu este mai bine înțeleasă, echipa nu poate anticipa dacă acest lucru ar putea afecta cât timp nava spațială poate colecta și transmite date științifice", se arată într-un comunicat de presă al NASA.
- Cercetătorii NASA au cultivat pentru prima dată plante în sol lunar. Experimentul a avut rezultate surprinzătoare
- O "poartă" misterioasă, surprinsă de Roverul Curiosity pe Marte, a stârnit imaginaţia internauţilor. Imaginile...
- Cutremur ”monstru” pe Marte. NASA a înregistrat cel mai puternic seism în afara Pământului
"Navele (n.r Voyager 1 și 2) au aproape 45 de ani, ceea ce depășește cu mult termenul anticipat de cei care au planificat misiunea. Se află, de asemenea, în spațiul interstelar - un mediu cu radiații ridicate în care nicio altă navă spațială nu a zburat înainte. Sunt provocări majore și pentru echipa de ingineri. Dar cred că dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu sistemul de orientare, echipa noastră o va găsi", a declarat Suzanne Dodd, cea care gestionează proiectele Voyager 1 și Voyager 2.
Dacă echipa nu identifică cauza problemei, ar putea încerca să se adapteze la ea, a adăugat Dodd. Sau, dacă o pot găsi, problema poate fi rezolvată prin efectuarea unei schimbări de software sau apelând la un sistem hardware redundant.
Voyager s-a bazat deja pe sisteme de rezervă pentru a rezista cu mult peste planurile inițiale. În 2017, inginerii JPL au pornit propulsoare folosite în timpul zborului prin spațiul planetar. Din fericire, acestea încă funcționau după ce nu au fost folosite timp de 37 de ani. Sondele îmbătrânite produc foarte puțină energie de-a lungul unui an. Unele subsisteme și încălzirea au fost oprite de-a lungul anilor, astfel încât sistemele critice și instrumentele științifice să poată continua să trimită date.