Antena Meniu Search
x

Cutremur ”monstru” pe Marte. NASA a înregistrat cel mai puternic seism în afara Pământului

Oamenii de știință care analizează datele transmise de landerul InSight au anunțat că au înregistrat un cutremur de magnitudine 5 pe scara Richter pe Marte. Acesta este cel mai puternic cutremur care a avut loc pe o altă planetă decât Terra și care a fost surprins de instrumentele științifice, notează Science Alert.

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 13:28

InSight a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5 pe scara Richter
Planeta Marte - Unsplash/NASA

Anunțul a fost făcut pe pagina de Twitter a agenției spațiale, oamenii de știință subliniind că acest cutremur a avut loc la mai bine de trei ani de la momentul în care InSight a ajuns pe Marte.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acest seism depășește recordul stabilit anterior pe 25 august 2021, atunci când instrumentele landerului au arătat că a avut loc un cutremur de 4,2 pe scara Richter. În ceea ce privește noul record, acesta a fost stabilit pe 4 mai, în ziua 1.222 a misiunii.

Raportat la standardele cu care suntem obișnuiți pe Pământ, un cutremur care are magnitudinea de 5 pe scara Richter nu este impresionant, având potențialul de a crea daune minore. Cu toate acestea, dată fiind structura tectonică diferită și activitatea seismică limitată a planetei Marte, acest seism tinde să fie unul puternic.

Pe acelaşi subiect

Seismul dă naștere unor noi întrebări

În acest moment, cunoștințele oamenilor de știință despre structura modul în care au loc cutremurele de pe Marte și locul din care acestea s-ar putea produce sunt limitate. Cu toate acestea, cele peste 1.300 de seisme pe care cercetătorii le-au identificat din noiembrie 2018 le oferă mai multe date de la care pot pleca pentru a înțelege scoarța, mantaua și miezul planetei Marte.

''Acest cutremur va oferi cu siguranță o imagine unică asupra planetei. Oamenii de știință vor analiza aceste date pentru a afla lucruri noi despre Marte pentru mulți ani'', a explicat Bruce Banerdt, geofizician al Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California.

Încercările oamenilor de știință de a afla  mai multe detalii despre cutremurele de pe Marte sunt îngreunate și de faptul că instrumentele de pe InSight nu pot stabili cu exactitate mereu dacă vibrațiile pe care le analizează au fost produse de vânt sau de un eveniment seismic. Pentru a depăși această problemă, oamenii de știință au construit un seismometru special, Seismic Experiment for Interior Structure.

Din nefericire, momentan, InSight se confruntă cu o serie de probleme de natură tehnică pe măsură ce se vine iarna și panourile solare nu primesc un nivel optim de lumină solară pentru alimentare. Asta înseamnă că până la îmbunătățirea condițiilor de mediu, landerul va îndeplini doar funcțiile de bază.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Cutremur ”monstru” pe Marte. NASA a înregistrat cel mai puternic seism în afara Pământului