Antena Meniu Search
x

Curs valutar

NASA vrea să construiască habitate permanente pe Lună din ciuperci. Metoda, ieftină şi sustenabilă

NASA își îndreaptă atenția către o idee inovatoare în cadrul programului Artemis, propunând utilizarea unei baze fungice pentru a construi habitate permanente pe Lună, informează Trust my science.

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 16:56

NASA vrea să construiască habitate permanente pe Lună din ciuperci. Metoda, ieftină şi sustenabilă NASA vrea să construiască habitate permanente pe Lună din ciuperci. Metoda, ieftină şi sustenabilă - Shutterstock

Această abordare, denumită "micotectură", vizează redefinirea construcției de habitate spațiale, atât pe Lună, cât și pe Marte. După provocările financiare legate de costul exorbitant al transportului materialelor de construcție pe Lună, care poate ajunge la aproape un milion de dolari pentru o jumătate de kilogram, agenția a început să exploreze alternative mai sustenabile.

Walt Engelund, administrator asociat de programe în cadrul Direcției Misiuni de Tehnologie Spațială a NASA, a subliniat angajamentul agenției de a avansa tehnologiile necesare pentru a asigura un mediu sigur pentru astronauți, potrivit Mediafax.

Un aspect central al acestui proiect este conceptul Mycotecture Off Planet, coordonat de Lynn Rothschild de la centrul de cercetare Ames al NASA. Recent, NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) a acordat un grant de 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea acestui concept, care va permite echipei lui Rothschild să continue cercetările pentru următorii doi ani.

Articolul continuă după reclamă

Metoda oferă și soluții eficiente împotriva radiațiilor și micrometeoritelor

Habitatele lunare propuse ar folosi miceliul ciupercilor pentru a construi structuri ușoare și durabile. Chris Maurer, fondator al firmei de arhitectură Redhouse și partener NASA, a explicat că în loc să trimită materiale grele pe Lună, astronauții ar utiliza structuri impregnate cu ciuperci latente. Această metodă nu doar că reduce costurile, dar oferă și soluții eficiente împotriva radiațiilor și micrometeoritelor.

Cercetările anterioare au demonstrat că biocompozitele pe bază de ciuperci pot oferi o protecție semnificativă împotriva radiațiilor, blocând până la 99% din acestea cu o grosime de doar 8 cm. În plus, structurile fungice oferă izolație termică și protecție suplimentară.

Proiectul Mycotecture Off Planet are potențialul de a transforma modul în care sunt gândite construcțiile spațiale, iar succesul său ar putea deschide calea pentru construirea habitatelor nu doar pe Lună, ci și pe Marte în viitor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiinţă » NASA vrea să construiască habitate permanente pe Lună din ciuperci. Metoda, ieftină şi sustenabilă