Cât de ușor poți fi spionat chiar cu propriul telefon. E nevoie de doar 30 de secunde
Cel mai mare duşman al românilor ar putea să fie propriul telefon mobil. 9 din 10 aparate sunt vulnerabile, încât hackerii au nevoie de doar 30 de secunde.
De Redactia Observator la 10.03.2018, 20:42Cel mai mare duşman al românilor ar putea să fie propriul telefon mobil. 9 din 10 aparate sunt atât de vulnerabile încât hackerii au nevoie de doar 30 de secunde pentru a putea prelua controlul dispozitivului care conţine detalii despre viaţa noastră. Iar odată ce telefonul ajunge pe mâini greşite, pentru răufăcători nu există nicio limită. Reporterii Observator au vrut să vadă pe propria piele cum ajunge un telefon să devină spion.
Pentru că ultimele statistici arată că 95% din telefoane din România nu au parolă, cod pin şi nici măcar un antivirus, reporterii Observator au făcut un experiment. Bogdan Botezatu, specialist în ameninţări cibernetice, ne arată cât cât de uşor putem fi spionaţi.
Din două clickuri, pe telefon este instalat un program care, în teorie, este doar un joc. În realitate, tocmai a fost preluat controlul telefonului.
BOGDAN BOTEZATU, specialist în ameninţări cibernetice: ”Aceasta este lista de contacte a telefonului, putem să primim lista de mesaje de pe respectivul telefon, trecem prin toate mesajele care au fost trimise sau primite vreodată de pe acel telefon. Putem să vedem unde este persoana respectivă, precizia este de patru metri. Cel mai inspăimântător lucru nu este accesul la fişierele care există, ci accesul la senzori: microfonul şi camera de luat vederi.”
Problema este că astfel de viruşi se găsesc peste tot pe internet. Cel mai des însă telefonul victimei ajunge să fie infectat de un iubit sau soţ gelos care vrea să obţină probe. E alternativa la un detectiv privat.
MIHAI BELU, detectiv particular: ”Se iese mai ieftin cu un soft de genul ăsta, aduce nişte date mult mai multe decât o supraveghere, pentru că într-o supraveghere nu vei avea apeluri telefonice, mesaje. Principalul cost care nu este plătit imediat este al riscului de a încălca legea”.
Economia de câteva sute de euro poate aduce, în schimb, o pedeapsă între 3 şi 7 ani de închisoare pentru cei care fură astfel informaţii.
BOGDAN PISMICENCO, director de vânzări al unei companii de securitate IT: ”Nouă nu ni se poate întâmpla, nouă nu are ce să ne fure.O auzim foarte des. Numărul de achiziţii antivirus este mult mai mic versus PC. Acolo românii au un automatism”.
Datele unei companii IT care oferă servicii antivirus arată că în 2017, pe 6.000 de telefoane din România au fost găsite programe de spionaj cibernetic.