Ce trebuie să faceţi dacă aţi accesat link-ul SMS-ului "Cineva ţi-a lăsat un mesaj", trimis de hackeri
Atenţie la SMS-urile pe care le primiţi în această perioadă! În spatele unei urări de sărbători pe care o vedeţi, teoretic, doar dacă accesaţi un link, se găsesc hackeri ce pot chiar să vă lase fără banii din conturi. Specialiştii vă sfătuiesc să nu introduceţi date personale sau bancare decât pe site-urile sau în aplicaţiile pe care le cunoaşteţi şi le-aţi mai folosit.
De Andre Rotaru la 26.04.2022, 20:08În doar câteva zile, zeci de mii de români au primit mesaje prin care sunt anunţaţi că au un mesaj vocal neascultat. Dacă accesează un link, acesta trimite utilizatorii către site-uri periculoase.
Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România.
În cazul telefoanelor cu iOS sau al calculatoarelor, în momentul în care introducem datele şi apăsăm butonul "trimitere", acestea ajung aproape instantaneu pe serverele hackerilor. Cu datele noastre, date de bunăvoie, răufăcătorii ne clonează, practic, identitatea online. Ne pot accesa conturile bancare şi îşi pot trimite bani direct în conturile lor. Sau pot face cumpărături în numele nostru. De cele mai multe ori însă, ne folosesc banii pentru a cumpăra carduri cadou pe diverse site-uri de comerţ internaţional. În acest fel, traseul banilor este şi mai dificil de urmărit. Şi se poate şi mai rău de atât.
Andre Rotaru, reporter Observator: Specialiştii spun că atacul este atât de sofisticat încât, dacă accesăm linkul de pe un telefon vulnerabil, acesta poate fi infectat cu un virus, o aplicaţie invizibilă care va începe să fure date din telefon iar, mai apoi, ne va transforma dispozitivul într-un fel de zombie, care va transmite acelaşi mesaj şi cunoscuţilor din agenda noastră.
- Lovitură uriaşă dată armatei ruse de Anonymous. Hackerii au făcut publice numele soldaţilor care luptă în...
- Ce a primit o femeie care şi-a comandat online o cameră inteligentă. Zeci de români, păcăliţi de acelaşi magazin
- Raport Google: hackeri ruşi au încercat recent să acceseze reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul...
Autorii sunt greu de prins, iar banii şi mai greu de recuperat
Numărul telefoanelor virusate creşte astfel extrem de rapid, la fel şi lista potenţialelor victime.
Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Cel puţin câteva mii de persoane au deschis link-ul respectiv, au instalat aplicaţia respectivă.
Deocamdată, nicio persoană nu a mers la poliţie să depună plângere. Poate şi pentru că autorii sunt greu de prins iar banii şi mai greu de recuperat.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Poliţiştii specializaţi din cadrul Poliţiei Române au demarat verificări din oficiu pentru identificarea persoanelor care sunt bănuite de aceste fapte. Recomandăm tuturor persoanelor care au primit şi accesat astfel de site-uri să sesizeze de îndată acest lucru.
Specialiştii ne sfătuiesc să ştergem mesajele de acest gen pe care le primim şi să blocăm numerele care ni le-au trimis. Sub nicio formă nu trebuie să accesăm link-urile din mesaj. De asemenea, este bine să avem instalat un antivirus pe telefon, chiar şi unul gratuit.