Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică în România, care poate fi utilizată în mai multe domenii
Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă elicopter unică în România! Este modulară şi poate fi utilizată în mai multe domenii: agricultură, topografie şi chiar militar. În plus, ea ar putea fi folosită şi în misiuni de salvare în locuri greu accesibile. Acum se lucrează la un dispozitiv, care o dată ataşat, va putea ţine în viaţă pacientul până la sosirea medicilor.
De Iulia Pop la 08.10.2022, 09:17Drona elicopter, cu două rotoare, creată într-un an și jumătate de doi ingineri din Lugoj, este unică în România. Este testată pe aeroportul din Caransebeş, singurul loc din ţară unde poate zbura legal.
Ovidiu Codilă, inginer: Partea cea mai complicată am putea spune ca a fost softul care o ține în aer. Drona nu poate să zboare decat fiind asitată de un calculator și acolo a trebuit să facem niște modificări ca să poata să suporte acest tip de elicopter.
Ovidiu și Bogdan și-au investit în acest proiect toate economiile, adică peste 120.000 de euro. Visul lor a fost să creeze o dronă modulară utilă în mai multe domenii: agricultură, topografie, medical si chiar militar.
Altitudinea maximă pe care poate să o atingă drona elicopter este de 2000 de metri. Utilă în misiunile de salvare și în cele militare. La punct fix poate sta până la 3 ore și e capabilă să aterizeze în orice zonă de relief. Drona poate ridica până la 80 de kilograme, dublu faţă de aparatele care există deja pe piața civilă.
- Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi...
- Craiova se laudă cu o pistă specială de karting în Parcul Romanescu. Cele 15 mașinuțe electrice sunt invenția...
- Pilotul erou “Fantoma din Kiev” nu există în realitate, recunoaște Ucraina. De ce a fost inventat personajul...
Bogdan Gaşpar, inginer: Chiar am facut o propunere şi am înaintat-o spre Ministerul Sănătății. Vrem sa facem un modul care sa fie un mulaj al partii de sus a corpului. In caz de urgenta cand un echipaj nu ar ajunge in timp util sau e unde pe munte, drona ar veni, se aseaza si omul se aseaza in mulaj. În momentul acela de la gât i se iau toate semnele vitale. Doctorul primeste de la punctul de control toate informatiile despre pacient, in timp real și poate decide sa-i administreze, de ex, epinefrina sau un antivenin.
Ministerul Aparării Naționale si chiar NATO au aflat deja de drona din România.