Facebook şi Instagram urmăresc fiecare mişcare a utilizatorilor de iPhone. Ce poţi face pentru a interzice accesul Meta la datele sensibile
Aplicaţiile de Instagram şi Facebook pentru iOS folosesc un browser propriu pentru a reda linkurile şi reclamele, iar asta prezintă mai multe riscuri pentru utilizatori. Unul dintre acestea ar fi că aplicaţiile pot urmări fiecare interacţiune a utilizatorilor, inclusiv datele pe care le introduc în browser, precum adrese şi parole.
De Redactia Observator la 12.08.2022, 11:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Dacă aţi intrat vreodată pe un site pe care îl vedeţi pe Facebook sau Instagram, aţi observat că nu sunteţi redirecţionaţi către browserul vostru preferat, ci într-unul propriu. Se pare că aceste browsere injectează un cod javascript în fiecare site vizitat, oferind companiei Meta posibilitatea de a urmări activitatea utilizatorilor pe acel site, a descoperit cercetătorul Felix Krause.
O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată cât de riguroasă este supravegherea la care îşi supune Meta utilizatorii de iPhone. Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram folosesc un browser propriu, care urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor.
Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse.
Textele introduse pe care Meta le urmăreşte aici sunt în mod special îngrijorătoare pentru că poate fi vorba de diverse informaţii sensibile, de la datele de plată ale cardurilor, până la parolele de logare pe anumite site-uri.
Practica încalcă regulile implementate de Apple
Krause spune că descoperirea nu înseamnă neapărat că Meta fură datele sensibile ale utilizatorilor, neexistând dovezi în acest sens. O astfel de descoperire ar afecta grav imaginea companiei.
Oricum, practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.
Dacă Apple va penaliza Meta pentru asta, business-ul bazat pe reclame al companiei ar putea avea, din nou, de suferit. Meta este unul dintre principalii criticii ai politici ATT, pentru motive evidente.
Cum se pot proteja utilizatorii
Utiliztorii pot evita să ofere date sensibile în acele browsere în mai multe moduri.
Majoritatea browserelor acestor aplicaţii oferă posibilitatea ca pagina deschisă să fie apoi redată în Safari. Imediat ce deschideţi linkul, folosiţi opţiunea "Deschide în Safari" pentru a ieşi din acel browser.
Dacă acea opţiune nu este disponibilă, va trebui să copiaţi linkul şi să îl deschideţi în browserul dumneavoastră preferat.
O altă metodă de a evita aceste browsere este să evitaţi cu totul aplicaţiile respective. Majoritatea reţelelor de socializare, inclusiv Instagram şi Facebook, oferă şi o versiune mobilă a siteului, cu funcţionalităţi similare aplicaţiilor. Accesând Facebook sau Instagram din browser, nu din aplicaţie, orice link de acolo vi se va deschide tot în browserul vostru.