Antena Meniu Search
x

Doar o treime din adolescenţii din SUA mai folosesc Facebook. Ce reţele de socializare preferă, în schimb - studiu

YouTube şi TikTok sunt platformele de divertisment cele mai utilizate de adolescenţii din Statele Unite în 2022 (cu excepţia jocurilor video), în timp ce popularitatea Facebook în rândul tinerilor americani a scăzut în câţiva ani, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Pew publicat miercuri, relatează AFP.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 10.08.2022, 18:32

Preferinţele adolescenţilor s-au schimbat când vine vorba de social media
Preferinţele adolescenţilor s-au schimbat când vine vorba de social media - Shutterstock

Procentul tinerilor americani cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani care utilizează Facebook a scăzut de la 71% în 2015 la 32% în 2022, potrivit studiului. În ceea ce priveşte TikTok, acesta este folosit "uneori" de 67% dintre adolescenţii din Statele Unite şi "aproape constant" de 16% dintre aceştia. Aplicaţia mobilă a grupului chinez ByteDance a fost lansată la nivel internaţional abia în 2017, însă videoclipurile sale scurte şi captivante, sortate după gusturile fiecăruia prin algoritmi puternici, cunoaşte un succes fenomenal, amplificat de perioadele de izolare din timpul pandemiei.

Social media: Cele mai populare aplicaţii în rândul adolescenţilor

Platforma concurează cu reţelele sociale, care au fost nevoite să se adapteze pentru a nu pierde prea mult teren, relatează Agerpres. Formatul său video a fost copiat de Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) şi de YouTube (Google), cu "Reels" şi, respectiv, "Shorts". Cu toate acestea, YouTube se plasează pe primul loc în preferinţele adolescenţilor americani: 95% dintre aceştia spun că îl folosesc.

Popularitatea Instagram a crescut de la 52% la 62% în rândul utilizatorilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani (din 2015), urmat de Snapchat cu 59% dintre ei, faţă de 41% în urmă cu şapte ani. "Oamenii au numeroase opţiuni pentru a-şi petrece timpul. Iar aplicaţiile precum TikTok cresc foarte rapid", a declarat Mark Zuckerberg, şeful Meta, în februarie anul trecut.

Gigantul reţelelor sociale tocmai prezentase rezultate puţin măgulitoare, după ce a pierdut utilizatori pentru prima dată pe platforma Facebook. La rândul său, TikTok consideră că nu joacă în acelaşi teren. "Suntem o platformă de divertisment", a declarat Blake Chandlee, director al departamentului de aplicaţii, într-un interviu pentru CNBC în iunie. "Facebook este o platformă socială", a mai spus Chandlee, care a lucrat 12 ani la Facebook. "Principala lor activitate este reprezentată de algoritmii bazaţi pe relaţii sociale", a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Tehnologie » Doar o treime din adolescenţii din SUA mai folosesc Facebook. Ce reţele de socializare preferă, în schimb - studiu