Neuralink, compania lui Elon Musk, arată o maimuță, cu cipuri implantate în creier, care joacă jocuri video cu mintea
Startup-ul miliardarului Elon Musk, Neuralink, care își propune să implanteze cipuri în creier, a publicat vineri imagini în care o maimuță pare că joacă un simplu joc video după ce a primit implanturi cu noua tehnologie.
De Redactia Observator la 10.04.2021, 10:04- Neuralink-ul lui Elon Musk susține că maimuțele pot juca ping pong folosindu-și doar mintea
- Neuralink dezvoltă cipuri implantabile compatibile cu Bluetooth care pot comunica cu computerele printr-un mic receiver. Tehnologia a fost experimentată și pe porci.
- Macacul de nouă ani, numit Pager, are un dispozitiv Neuralink implantat în ambele părți ale creierului său, potrivit unui videoclip YouTube postat vineri de companie pe Youtube
Videoclipul de 3 minute realizat de Neuralink îl arată pe Pager, un macac mascul, cu cipuri implantate pe fiecare parte a creierului său, în timp ce joacă „Mind Pong”. Deși a fost antrenat să controleze un joystick, acum acesta este deconectat. Îl controlează pur și simplu gândindu-se că-și mișcă mâna în sus sau în jos, relatează Reuters.
„Primul produs @Neuralink va permite unei persoane paralizate să utilizeze un smartphone cu mintea mai repede decât cineva care își folosește degetele mari”, a scris pe Twitter Elon Musk.
”Versiunile ulterioare vor fi capabile să retrimită semnalele Neuralink din creier către cipurile Neuralink aflate în corpul motor / corpul de neuroni senzoriali, permițând astfel, de exemplu, paraplegicilor să meargă din nou. Dispozitivul este implantat să se potrivească cu craniul și se încarcă fără fir, astfel încât să arăți și să te simți complet normal.”
Cum funcționează Neuralink-ul lui Elon Musk
Neuralink funcționează prin înregistrarea și decodarea semnalelor electrice din creier folosind peste 2.000 de electrozi implantați în regiuni ale cortexului motor al maimuțelor care coordonează mișcările mâinilor și brațelor, potrivit descrierii din înregistrare. ”Folosind aceste informații, calibrăm decodorul prin modelarea matematică a relației dintre tiparele de activitate neuronală și diferitele mișcări ale joystick-ului pe care le produc. ”
Compania Neuralink, cu sediul în San Francisco, a fost co-fondată de Musk în 2016. Startup-ul își propune să implanteze cipuri wireless în creier pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor neurologice precum Alzheimer, demență și leziuni ale măduvei spinării. Vrea să fuzioneze omul cu inteligența artificială. În august 2020, Musk a prezentat un porc cu un cip Neuralink implantat, descriindu-l ca „un Fitbit în craniu”.
Nu este pentru prima dată când Musk reunește, prin companiile sale Tesla și SpaceX, experți diferiți pentru a dezvolta o tehnologie care în trecut era limitată la laboratoare academice, inclusiv pentru rachete și vehicule electrice.