Parolele care pot fi sparte de hackeri în mai puţin de o secundă. Românii le folosesc foarte des
Americanii au publicat lista celor mai vulnerabile parole care pot fi sparte în mai puţin de o secundă. O investigaţie arată că dintr-un miliard de date de autentificare analizate, şapte milioane aveau parole "123456". E folosită foarte des şi în România.
De Iulia Pop la 16.11.2023, 20:24Iulia Pop - reporter Observator: Şi românii au parole preferate, unele banale, pe care hackerii le pot sparge în mai puţin de o secundă. Dacă v-aţi securizat conturile folosind cuvântul "admin" sau o combinaţie numerică uşoară de la 1 pana la 6 sau de la 1 pana la 8 sunteţi în categoria de risc. Gândiţi-vă de două ori şi dacă aveţi setat cuvântul "password". În România, 62 din cele mai comune 200 de parole pot fi compromise într-o clipă.
Cum îţi setezi o parolă suficient de puternică
Parolele tale protejează date personale şi bancare. Chiar dacă poate părea o bătaie de cap, merită să compui şi să ţii minte una complexă care să nu poată fi spartă uşor.
Alex Muntean, software developer: Minim opt caractere, cel putin o literă mare, dar sa nu fie chiar prima, câteva cifre, cred că două cifre şi un caracter special, semnul întrebării sau virgulă.
- YouTube ia măsuri cu privire la videoclipurile false generate de AI. Ar putea fi folosite pentru manipularea...
- New York-ul va avea taxiuri zburătoare. Un drum de 30 de minute va putea fi făcut în doar 7 minute. Prima cursă a...
- România are campioni mondiali la Robotică. Mario şi Antonia au lucrat luni de zile la roboţelul Johnny Rex,...
Românii folosesc parole prea simple
Mulţi români folosesc, însă, parole uşor de ţinut minte, pe care hackerii le pot sparge simplu.
Bărbat: Cu toate că ştiu că am avut şi parole mai slabe, nu mi s-a întâmplat să mi se spargă. Din ce înţeleg acum, inteligenţa artificială acţionează destul de eficient asupra parolelelor care sunt de o calitate mica, slabă.
Cei care s-au săturat să învăţe parolele pe de rost, găsesc alte soluţii
Bărbat: Încerc să le pun pe amprentă, că nu le mai ţin minte. Deja sunt atât de complicate, încât nu mai reuşesc nicicum.
Specialiştii ne recomandă să schimbăm cât mai des parolele şi să folosim dubla autentificare.
Alex Muntean, software developer: Cel mai bine ar fi ca oricând aveţi posibilitatea two-factor autentification să îl folosiţi şi atunci puteţi să folositi şi parola 12345678. Înseamnă că după ce v-aţi introdus parola pe care o stiti doar dvs va mai trimite şi un sms pe telefon, iar textul acela are un cod, iar codul acela trebuie băgat în site.
Datele arată că, în medie, o persoană poate pierde până la 1.000 de euro ca urmare a furtului de identitate.