YouTube ia măsuri cu privire la videoclipurile false generate de AI. Ar putea fi folosite pentru manipularea electorală, avertizează platforma
YouTube anunţă că va lua măsuri cu privire la videoclipurile false generate de AI, adăugând că acestea vor trebui să afişeze elemente specifice în cazul în care includ acest tip de conţinut, scrie Agerpres.
Noile reguli urmează să intre în vigoare lunile următoare, pe fondul temerilor conform cărora videoclipurile care conţin elemente generate de IA ar putea fi utilizate în scopul manipulării electorale, pentru escrocherii sau pentru plasarea unor persoane în situaţii false (spre exemplu, imagini video cu caracter pornografic).
YouTube pune la dispoziţie solicitarea de eliminare a videoclipurilor generate de AI
"Vom face posibilă solicitarea de eliminare a conţinutului generat de inteligenţa artificială sau a altui conţinut manipulat pentru a simula o persoană identificabilă, inclusiv faţa şi vocea acesteia", au declarat Emily Moxley şi Jennifer Flannery O'Connor, vicepreşedinţi responsabili de produs, citaţi într-o postare pe blog.
Criteriile luate în considerare pentru a solicita retragerea unui astfel de conţinut vor face referire în special la diferenţierea dintre parodii şi videoclipuri ce prezintă persoane reale care pot fi identificate, a indicat platforma deţinută de Alphabet.
- Noua metodă "simplă şi eficientă" prin care se fură datele bancare. Hackerii se dau drept companii precum...
- "Am făcut o greșeală". Adolescent din SUA, anchetat de poliție după ce a atacat oameni într-un parc pentru...
- Un influencer a cumpărat un Porsche Cayman defect și se laudă că a reușit să-l repare cu doar 20 de lire....
Totodată, li se va solicita creatorilor să specifice în mod clar situaţia în care a fost creat conţinut realist folosind IA, astfel încât persoanele care îl vizionează să fie notificate prin intermediul unui afişaj specific.
"Ar putea fi vorba despre un videoclip creat de IA care prezintă în mod realist un eveniment care nu s-a întâmplat niciodată sau conţinut care arată pe cineva spunând sau făcând ceva ce nu a spus sau nu a făcut", au adăugat cei doi reprezentanţi ai platformei.
"Acest lucru este deosebit de important în cazurile în care conţinutul abordează subiecte sensibile, cum ar fi alegeri, conflicte, crize de sănătate publică sau personalităţi", au remarcat ei.
Nerespectarea acestor politici va conduce la eliminarea conţinutului de pe YouTube sau suspendarea din programul de parteneriat pentru venituri din publicitate.
Ce se va întâmpla cu videoclipurile muzicale copiate
De asemenea, YouTube intenţionează să permită industriei muzicale să solicite eliminarea conţinutului creat pentru a copia stilul unui artist.
Meta (Facebook, Instagram) a anunţat la data de 8 noiembrie că va solicita campaniilor politice să fie transparente cu privire la utilizarea IA în reclame începând din 2024.
"Agenţii de publicitate vor fi obligaţi să dezvăluie ori de câte ori o reclamă electorală, politică sau socială conţine o imagine sau un videoclip fotorealist sau un sunet realist, care a fost creat sau modificat digital pentru a înfăţişa o persoană reală care spune sau face ceva ce ea nu a rostit sau nu a făcut în realitate", a explicat el.
Utilizatorii platformelor Meta vor fi informaţi cu privire la prezenţa unui astfel de conţinut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰