Prima aplicație anti-COVID românească. Ne anunţă dacă am fost în contact cu o persoană pozitivă
Şi tot despre români care luptă cu mintea împotriva coronavirusului vă povestesc în continuare. O echipă de specialişti IT români a dezvoltat o aplicaţia, inspirată după un model din Asia, care ne anunţă dacă am fost în contact cu o persoană pozitivă. Avantajele sunt clare: vom putea să ne izolăm mai repede, iar rata de infectare ar putea să scadă.
De Lorena Rădulescu la 30.11.2020, 17:42- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- First Contact folosește tehnologia Bluetooth.
- Nimeni nu are acces la datele din telefonul tău.
Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe utilizatori dacă au intrat în contact cu o persoană infectată cu covid-19. O echipă de 11 IT-işti şi medici a lucrat încă din martie la această aplicaţie, inspiraţi de o alta foarte populară în Asia.
Alexandru Alexe: E bine să o aibă cât mai multă lume în România pentru că îți face și o anchetă epidemiologică instantanee. Funcționează că în cazul din Singapore prin Bluetooth. Telefonul are această funcție care în apropriere de alte aparate, telefoane. Bluetooth-ul acesta deschis se inatalneste toată ziua cu alte telefoane care au aplicația și fac un schimb de coduri aceste telefoane.
Cum funcţionează aplicaţia anti-COVID
First Contact folosește tehnologia Bluetooth. Asta te asigură ca utilizator că nimeni, nici măcar autoritățile sau administratorii sistemului, nu pot afla identitatea ta, cu cine te-ai întâlnit, dacă ești infectat sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul tău.
Alexandru Alexe: Se vede că este un instrument util pentru că toată lumea și UE o recomandă. Toată lumea a realizat cât de imporante sunt instrumentele astea de secol 21. Este total anonomizata, deci nu se iau date personale. Telefoanele nu se înregistrează cu numerele lor ci cu un cod bluetooth.
După instalare aplicaţia va verifică istoricul conectărilor bluetooth din ultimele 14 zile. Se bazează totuşi şi pe responsabilitatea oamenilor.
Dacă una dintre persoanele cu care am intrat în contact în ultima perioadă este confirmată pozitiv şi încarcă rezultatul testului PCR în aplicaţie atunci telefonul va emite o alertă prin care primim detalii despre data şi durata contactului.
Un studiu recent arată ca aplicaţia este foarte utilă. Dacă mai mult de 70% din locuitorii unei regiuni ar folosi-o, rata de infectare şi a deceselor s-ar reduce cu 80 de procente.
Doar cinci țări din Uniunea Europeană nu beneficiază încă de o astfel de aplicație. O versiune prototip a fost lansată în luna iunie, cand 600 de voluntari au testat-o timp de mai multe luni după diferite scenarii. Momentan aplicaţia este disponibilă doar în versiunea android.