Aragonitul, piatra semiprețioasă care a impresionat-o și pe Regina Maria. Locuitorii din Corund i-au dedicat un muzeu
Continuăm periplul nostru prin ţară şi ajungem în judeţul Harghita, lângă satul Corund, la Muzeul de Aragonit. Unic în Europa, muzeul adăposteşte adevărate opere de artă, sculptate în mineralul semipreţios, foarte apreciat în întreaga lume pentru frumuseţea şi proprietăţile lui. Însăşi Majestatea Sa, Regina Maria, ar fi comandat şi deţinut o cutie de bijuterii, sculptată din această piatră rară. Acum aveţi şansa sa o admiraţi în expoziţia muzeului.
De Redactia Observator la 08.08.2022, 18:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Muzeul de Aragonit se află pe Dealul Melcului, la ieşirea din satul Corund, spre Praid. În acest loc, supranumit şi Dealul cu Bijuterii, a funcţionat, din 1910 până în 1948, singura uzină de prelucrare a pietrei semipreţioase din întreaga Europă.
Sebo Eva, ghid turistic: "Aceste obiecte care au fost făcute aici erau foarte frumoase, dar erau şi foarte scumpe, pentru că totul se făcea manual. Mai mult oamenii înstăriţi puteau să cumpere obiectele."
Obiectele confecţionate în uzină au câştigat numeroase premii la expoziţiile internaţionale şi au adus faimă comunei şi ţării noastre. O fructieră realizată aici se află în expoziţia permanentă a Muzeului Luvru.
Sebo Eva: "Această fructieră seamănă cu fructiera, cu obiectul de prezentare, care se află la Luvru. Sunt aceleaşi culori, aceleaşi straturi."
- "Wow, e distrus!" Castelul Huniade, în paragină de ani buni, a ratat finanţarea prin PNRR. Autorităţile acuză...
- Concert cu vioara Stradivarius la Hobiţa, în curtea casei unde a copilărit Constantin Brâncuși. Violonistul...
- Comuna-muzeu din Romania, renumită pentru casele decorate cu motive tradiționale. Turiştii sunt fascinaţi de...
Regina Maria, impresionată de frumusețea aragonitului
Inclusiv Regina Maria ar fi rămas impresionată de frumuseţea pietrei de aragonit şi ar fi comandat de aici o casetă pentru bijuterii.
Sebo Eva: "Când spunem casetă, toată lumea se aşteaptă la ceva plat şi dreptunghiular, dar aşa a cerut Regina Maria pentru bijuteriile sale. Principele Nicolae, acum doi ani. A venit şi a vizitat uzina, adică expoziţia şi s-a pozat cu caseta străbunicii sale."
Lângă Muzeu, Rezervaţia Naturală Geologică Dealul Melcului păstrează ultimele filoane de aragonit natural.
Vizitatoare: "Cel mai mult mi-au plăcut straturile de aragonit care s-au depus de-a lungul timpului. Trebuie să veniţi să vedeţi cu ochii vostri."
Vizitator: "Dacă punem bliţul la telefon trece lumina prin acestă piatră. Este ceva foarte frumos şi unic."
Femeie: "E absolut superb. Sunt nişte opere care au rămas peste timp."
Fosta carieră de aragonit ar fi fost dintrusă în anul 1950 din cauza dinamitei folosite în exploatarea minereului. Pe filoanele rămase se formează aproximativ 2 milimetri de aragonit pe an.