Antena Meniu Search
x

Video "Wow, e distrus!" Castelul Huniade, în paragină de ani buni, a ratat finanţarea prin PNRR. Autorităţile acuză că banii au ajuns pe nedrept la clădiri maghiare

Castelul Huniade, care adăpostește Muzeul Național al Banatului, stă în paragină de aproape două decenii. Construit la începutul secolului al XIV-lea, castelul este cea mai veche clădire din Timişoara. Un detaliu care nu pare să conteze prea mult. Deşi au aplicat pentru finanţare, autorităţile judeţene nu au reuşit până acum să obţină banii necesari pentru reabilitare. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 28.07.2022, 21:16

Vezi și

"Wow, e distrus! E în curs de restaurare, nu?", se întreabă turiştii care văd imagini din interior. O restaurare care ţine castelul închis de 16 ani şi care l-a adus într-o stare de degradare avansată. Ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe ruinele unui vechi palat, Castelul Huniade, poartă acum doar umbra gloriei de altă dată.

Castelul Huniade, în reabilitare din 2006

"Astfel de picturi, importante pentru istoria locului, au fost acoperite, de-a lungul anilor, cu 16 straturi de vopsea, au arătat expertizele", spune Iulia Pop, reporter Observator. Geamuri sparte, tencuială căzută până la cărămidă, un acoperiş rupt prin care ploaia trece în voie, şi lista poate continua. "Muzeul Banatului, program de vizitare zilnic, între 10 şi 16. Practic, din anul 2006, niciun vizitator nu a mai citit acea plăcuţă. Şi tot de atunci, la casa de bilete din castel, străjeri sunt păianjenii", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.

  • Reporter: În urmă cu 10 ani aţi fost aici?
  • Turist: Da.
  • Reporter: Şi cum l-aţi găsit?
  • Turist: Tot aşa. Într-un stadiu parcă puţin mai bun.
  • Reporter: Dar tot închis.
  • Turist: Bineînţeles. 
  • Reporter: Cum vi se pare?
  • Turist: Trist, e trist.
Pe acelaşi subiect

Costul total al reabilitării se ridică la 40 de milioane de euro. Dar castelul Huniade a ratat "la mustaţă" finanţarea de 4 milioane de euro prin PNRR. Au primit bani, în schimb, patru castele cu denumire maghiară, iar autorităţile judeţene din Timiș invocă lipsa de corectitudine. "Din păcate, procedura de selecţie, din punctul nostru de vedere, a fost netransparentă. Noi am contestat procedura de selecţie, inclusiv în instanţă, şi aşteptăm cu încredere rezultatul acestei contestaţii", declară Alin Adrian Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Autorităţile speră la finanţare prin PNRR

"Ani la rând, accesul vizitatorilor în Castelul Huniade a fost strict interzis. Acum, cel mai vechi monument din Timişoara ar putea să le ofere oamenilor o parte din istoria sa începână cu anul 2023, când oraşul devine Capitală Europeană a Culturii", spune Iulia Pop, reporter Observator. Proiectul de reabilitare al Castelului Huniade are totuşi o şansă. Poate intra la finanțare prin supracontractare în PNRR. Cu un credit bancar si alţi bani printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria, autorităţile speră să adune întreaga sumă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » "Wow, e distrus!" Castelul Huniade, în paragină de ani buni, a ratat finanţarea prin PNRR. Autorităţile acuză că banii au ajuns pe nedrept la clădiri maghiare