Antena Meniu Search
x

Video Comuna-muzeu din Romania, renumită pentru casele decorate cu motive tradiționale. Turiştii sunt fascinaţi de fiecare dată: "Ne-a impresionat, e inedit"

Şase localităţi din România vor să arate lumii cât de frumoase sunt și că merită să ştie tot mapamondul despre ele. Toate s-au înscris în competiția "Best Tourism Villages" , o inițiativă a Organizației Mondiale a Turismului. Una dintre ele este Ciocăneşti, o comună muzeu din județul Suceava, renumită pentru casele decorate cu motive tradiționale. 

de Angela Bertea

la 23.06.2022, 20:30

Vezi și

Comuna suceveană Ciocănești se remarcă prin casele localnicilor, care sunt decorate cu motive tradiționale. Nu doar casele au fost înfrumuseţate cu modele tradiţionale, ci şi instituţiile publice din localitate. De la şcoală, primărie, grădiniţă, chiar şi sediul postului de Poliţie.

Meseria se învaţă din copilărie. Portul popular este păstrat şi el, cu sfinţenie.

Casa Șezătorii Maria Șandru - meșter popular: Modelele sunt de la noi din Ciocănești, nu e greu pentru că suntem învăţate de mici a coase. Oamenii iubesc portul popular, noi așa ne am născut, asta ne reprezintă pe noi ca români.

Comuna Ciocăneşti atrage ca un magnet turiştii fascinaţi de tradiţia populară

Pe acelaşi subiect

Tot la Ciocăneşti se păstrează și o veche tradiție a satelor de la munte, cea a plutăritului.

Vasile Raia - plutaș: Vreau să cojesc, ca să se usuce, să putem face pluta.

Reporter: E greu să faci o plută?

Vasile Raia - plutaș: E greu că trebuie să voltezi lemnul tot în apăVin turiști și ei numaidecât vor să meargă cu pluta, vin din toate părţile şi străini

Tradițiile și meştegurile locului îi atrag ca un magnet pe turiștii care ajung în frumoasa Bucovină.

Turist: Ne-a impresionat foarte mult. Avem o ţară foarte frumoasă, ar trebui s-o promovăm mereu.

Turist: Păstrează tradiţiile respective şi este o comună muzeu. E ceva inedit şi în acelaşi timp plăcut.

Gazdele îşi așteaptă oaspeții şi cu bucate alese. Sarmale şi pită coaptă pe plită şi alte mâncăruri cu specific românesc. Toate reţetele sunt păstrate din bătrâni, aşa cum se făceau odinioară.

Satul Răşinari este o altă localitate de pe lista turismului mondial

Zona este de poveste, iar tradiţia este şi aici ridicată la rang de artă.

Turistă: Îmi amintesc că în liceu am descoperit Răşinariul venind într-o excursie pe urmele marilor scriitori români. Şi am descoperit locul copilăriei şi cel de suflet al celor trei recunoscuţi şi respectaţi pe plan internaţional Noica, Goga şi Cioran.

Localitatea are şi o aplicaţie, prin intermediul căreia se poate face un tur virtual.

Carmen Chidiu, asociaţia pensiunilor din Răşinari: Acest traseu digital este la mare căutare în rândul tinerilor. Pentru ei este foarte distractiv să parcurgă şi să descopere satul prin acestă aplicaţie mobilă.

Şi aici descoperim aceeaşi vestită ospitalitate românească.

Badiu Ioan, proprietar pensiune: Noi avem atâtea ciorbe ardeleneşti cu sortimente diferite de carne, care chiar sunt produse tradiţionale mai ales pentru turiştii străini care ei ştiu de supă-cremă, nicidecum de ciorbele noastre ardeleneşti.

În concurs s-au mai înscris localităţile Biertan și Râu Sadului - din judeţul Sibou - Costești, din Vâlcea şi Eibenthal, din Mehedinţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Comuna-muzeu din Romania, renumită pentru casele decorate cu motive tradiționale. Turiştii sunt fascinaţi de fiecare dată: "Ne-a impresionat, e inedit"