Aventurile primului român care a navigat în jurul lumii: A ocolit Pământul în 208 zile, pe un velier
Marius Albu, un navigator de 67 ani din Oneşti, care este acum primul şi singurul român care a înconjurat globul pământesc pe un velier. A călătorit singur timp 208 zile pe mările şi oceanele lumii, însă expediţia nu a fost lipsită de incidente. Din fericire, acum două săptămâni a reuşit să ducă la bun sfârşit performanţa.
De Redactia Observator la 23.05.2022, 14:20Marus Albu - navigator: Azi-noapte la ora 12:35, pe data de 31 martie, anul 2022, am terminat înconjorul lumii. Desfac această sticlă de şampanie ca să sărbătoresc evenimentul.
Pe 17 octombrie 2019, Marius Albu, de profesie alpinist, speolog şi navigator, avea să înceapă călătoria pentru care s-a pregătit de-o viaţă, înconjurul lumii. Singur, pe un velier şi fără oprire.
Marius Albu - navigator: La Oneşti, unde m-am născut, luam polistiren. Nu pe mare. Mi-am propus, am citit multe cărţi de aventură, multe cărţi a lui Jules Verne şi aveam în minte treaba asta, aveam ca scop. Am început să mă gândesc la proiectul ăsta cu vreo 15 ani în urmă. 10 ani am căutat o barcă potrivită pentru treaba asta. Am plecat din Gibraltar, Oceanul Atlantic de Nord, apoi am traversat Atlanticul de Sud, am început să navig înspre Capul Bunei Sperantei, Oceanul Indian, Australia.
După 108 zile de navigat, însă, a suferit un accident în timpul unei furtuni şi a fost nevoit să oprească în Australia.
- Litoralul pentru toţi începe în acest weekend. Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc
- Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc. Cele mai mici preţuri, în Eforie Nord şi Saturn
- Cele 6 plaje din România care şi-au câştigat steagul albastru: apă curată şi condiţii de 5 stele
Marius Albu - navigator: Era o furtună, a trebuie să ies repede afară, am alunecat şi am venit cu partea dreaptă de o piesă metalică mare şi mi-am fisurat două coaste. Din momentul ăla nici nu mai puteam să tuşesc, darămite să mai manevrez ambarcaţiunea. A venit perioada covidului şi n-am mai putut să plec nicăieri, şi anul ăsta, pe 15 ianuarie am plecat din Australia, am trecut prin nordul Noii Zeendande, apoi am intrat în Oceanul Pacific, am traversat Oceanul Pacific, am dublat Capul Horn şi am trecut din nou prin Oceanul Atlantic de Sud, cel din Nord şi am ajuns în Gibraltar. Am plecat din Australia şi am mers până în Gibraltar într-o sută de zile. După 30 de ani de experienţă de navigaţie cam ştii ce îţi trebuie. Conserve, diferite preparate, am avut un dispozitiv care se cheamă water maker care face apă din apa de mare, o desalinizează şi o transformă în apă dulce. Să vă spun drept, nu e chiar ceva foarte placut pe o perioadă de 100 şi ceva de zile, dar daca faci pentru o performanţă, îţi impui să faci faţă pentu treaba asta.
Aventurile băcăuanului nu se vor opri aici. Deja se gândeşte la următoarea expediţie. De data aceasta în Antarctica.