Casa cu blazoane, o perlă a arhitecturii săteşti din Buzău. Restaurarea face parte dintr-un proiect ce vizează 1.000 de case tradiționale
Deşi vara ne-a părăsit oficial, nu este timpul să ieşim din starea de vacanţă. Vă prezentăm un adevărat colţ de rai, în care natura şi omul se află în perfectă armonie. Încărcată de tradiţii şi peisaje pitoreşti, comuna Chiojdu din judeţul Buzău este un adevărat tărâm al bogăţiilor naturale şi arhitecturale. Acolo, localnicii împreună cu autorităţile şi Uniunea arhitecților din România au pus bazele unui proiect turistic ambiţios prin care doresc să scoată comuna din anonimat. Iar primele rezultate se văd deja.
De Redactia Observator la 01.09.2021, 16:53Cu munţi purtând podoaba verde a brazilor seculari şi văi întinse, străbătute de firul lin al apei, comuna Chiojdu adăposteşte un tezaur natural demn de tărâmurile din basme. Aici intervenţia omului se îmbină perfect cu peisajul pitoresc. Casele de acum trei secole, răsfirate printre brazii falnici, completează tabloul armonios. Un exemplu în acest sens este Casa cu blazoane, transformată în muzeu în urmă cu 6 ani.
Florin Drăgulin, administrator Casa cu Blazoane: A fost restaurată printr-un proiect european, prin fonduri europene, din iunie 2012 până în iulie 2015, a fost deschisă publicului atunci şi de atunci suntem deschişi în fiecare zi.
Clădirea este o capodoperă a arhitecturii săteşti din România. Restaurarea ei face parte dintr-un proiect care vizează 1000 de case tradiționale vechi din comună, în vederea introducerii lor în circuitul turistic.
Ștefan Bîlici, director Institutul Național al Patrimoniului: Avem de-a face cu o iniţiativă foarte interesantă care are potenţial uriaş tocmai datorită patrimoniului cultural şi natural deosebit al acestei zone. Această perpectivă integrată care pune laolaltă natura şi cultura în perspectiva dezvoltării.
Gheorghe Neamțu, Primar Chiojdu: Dezvoltarea din punct de vedere turistic a comunei noastre sper să aducă Chiojdu pe poziţia de a fi al doilea Bran al României.
Ideea de a scoate în evidenţă bogăţiile zonei
Proiectul a fost posibil datorită colaborării dintre localnici şi autorităţi, dar şi cu sprijinului Uniunii Arhitecților din România şi a pornit de la ideea de a aduce în prim plan bogăţiile zonei.
Florin Drăgulin, administrator Casa cu Blazoane: Zona Bâşcilor este o zonă extraordinară din punct de vedere natural, cu ape, avem lacuri, avem vârfuri de munte, de aftfel Vârful Mălâia şi Lacul Vulturilor se află pe teritoriul comunei Chiojdu.
Turiştii vor găsi aici trasee de off-road, special amenajate pentru explorarea zonei, pe bicicletă sau ATV, dar vor putea admira împrejurimile şi în compania unui ghid. Iar pentru că zona este în continuă dezvoltare, localnicii promit ca pe viitor să-şi poată întâmpina oaspeţii şi cu locuri de glamping.