Video

Stema unei comune din Prahova a devenit atracţia zonei

De Francesca Simionescu.
Publicat: 19.06.2021, 21:38.
Actualizat: 19.06.2021, 21:43

Nu eşti gospodar adevărat dacă nu ai şi stemă proprie. Aşa gândesc zeci de primari, cărora Guvernul trebuie să le aprobe cererea. Unii nu mai aşteaptă însă acordul de la Bucureşti şi se pun pe treabă. Este şi cazul edilului din Blejoi, Prahova, care a împânzit comuna cu însemnele nobile de vreo câţiva ani: un brâu, o pană şi o liră de aur. 

Noua stemă a comunei Blejoi se găseşte la tot pasul - pe steagurile din sensul giratoriu, la poarta Primăriei, pe pubele şi chiar pe maşina Primăriei.

Pana de aur face referire la scriitorii Radu Tudoran, născut Geo Bogza, şi Nicolae Bogza, fii ai comunei. Lira de aur face trimitere la compozitorul Constantin Dimitrescu, născut la Strâmbeni, autorul compoziţiei "Dans ţărănesc". Turnul crenelat semnifică faptul că localitatea are rang de comună.

Citește și:

Încă din 2016 s-a dorit arborarea stemei, însă abia anul acesta a fost aprobată oficial şi de Guvern. Autorităţile locale nu au mai aşteptat să vină documentul şi au pus în practică măsura încă de acum câţiva ani: "A fost aprobată mai dinainte de către Comisia de denumiri a localităţii, a fost trimisă la Guvern. Au fost unele neconcordanţe, dar erau mai mult formalităţi, nu a ţinut de substanţă. Avea aproape toate aprobările, mai ţinea de formalităţi. Când trebuia să fie trimisă la Guvern, se schimba prefectul sau preşedintele de Consiliu Judeţean".

Alegerea steagului sau a stemei unei localităţi nu este o treabă uşoară. Este nevoie de mai multe avize.

În România există inclusiv steme cu inorogi

Ileana Căzan, Comisia de heraldică, Academia Română: Stema, odată elaborată, trece printr-o Comisie judeţeană de heraldică, apoi printr-un birou zonal. Sunt trei: Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Şi, în final, este avizată de Comisia Naţională de Heraldică, de unde pleacă la Ministerul Dezvoltării şi este trecută printr-o procedură de verificare juridică a actelor. Şi, în final, este aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Arborarea a fost permisă începând din 2015 când, o lege specială explica foarte clar cum se procedează. După un an, din 2.861 de comune care şi-au dorit o stemă, doar 600 au primit aprobarea. Şi în prezent se mai primesc solicitări. Unele dintre ele sunt însoţite însă de desene copilăreşti.

Ileana Căzan, Comisia de heraldică, Academia Română: Nu întotdeauna lucrurile merg foarte bine, din cauza asta sunt atâtea instanţe de avizare. O stemă care nu este aprobată prin Hotărâre de Guvern, nu poate fi folosită.

Cele mai multe steme ale comunelor patriei sunt cu struguri, tractoare sau cruci. Altele, mai originale, au integrat chiar inorogi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro