Cel mai lung traseu de biciclete, aflat la doi paşi de Timişoara, arată ca după război: Mese şi scaune vandalizate, gunoaie la tot pasul
Timişul se poate mândri cu cel mai lung traseu de cicloturism marcat. Nu se poate mândri însă cu.... neglijenţa şi lipsa de bun simţ a celor care vandalizează mesele, scaunele, umbrarele şi coşurile de gunoi de pe traseu. Deşi în primăvară s-au făcut reparaţii de peste 7000 de euro, mobilierul urban arată din nou ca după război.
De Iulia Pop la 21.08.2021, 20:19Pe malul Timişului, la 2 paşi de Timişoara, bunul simţ e mereu în vacanţă. Gunoaiele sunt la tot pasul, iar mobilierul urban este distrus. În total, de-a lungul văii râului sunt aproape 250 de mese, fiecare cu câte două bănci. 45 de umbrare şi peste 600 de coşuri de gunoi, precum şi 550 de indicatoare. Puţine au rămas întregi.
''Cum staţi acolo?
e scândura asta... mai strambă, se mai clatină, le-au distrus... ele au fost fixate, le-au distrus. Nu există civilizaţie. Încă nu a apărut la noi.''
''A fost greu să găsiţi o bancă întreagă?
- Tineri filmaţi cum se amuză copios în timp ce vandalizează un automat, în Cluj. Acum sunt căutaţi de poliţie
- Cimitirul din Huşi, vandalizat de hoţi: Fură florile sau pietrele de pe morminte, distrug crucile deşi noi...
- Investiţie de milioane de euro pentru o groapă de gunoi nefolosibilă, în Maramureş. Un munte de deşeuri s-a...
Da, m-am plimbat cred că câţiva kilometri pe aici, vreo jumătate de oră ca să găsesc o bancă.''
De doi ani, obiectele sunt constant vandalizate sau incendiate, iar gunoaiele fac parte din peisaj.
''Este dezgustător.
Aveţi aşa ceva în Germania? (râde). În Germania nu avem aşa spaţiu, dar este mai curat.''
Pe lângă gustul amar lăsat de peisajul plin de obiecte de mobilier distruse şi gunoaie, anumite construcţii atrag atenţia.
''Probabil umbrare au vrut să fie. Masa şi scaunele sunt în soare. Nu ştiu care a fost logica celor care le-au montat.''
Investiţia se ridică la un milion de euro
Zona a fost amenajată printr-un proiect european de cooperare transfrontalieră, cu o valoare totală, de un milion de euro, în care Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului în Timiş a fost partener alături de alte asociaţii din România şi Serbia. Vecinii de peste graniţă au fost lideri.
Delia Barbu, director APDT Timiș - Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș: Este un proiect care dincolo de a oferi posibilitatea celor care iubesc natura să se plimbe în Valea Timişului, a scos în evidenţă lipsa noastră de civilizaţie.
Recent, un timişorean care îşi petrece vacanţele în Finlanda a postat cum arată acolo astfel de locuri de relaxare şi odihnă. Diferenţele sunt semnificative. Până vom ajunge acolo, plătim scump lipsa de civilizaţie. Doar în primăvară s-au plătit aproape 7.000 de euro pentru reparaţii. Minunea însă nu a durat mult.