Video Investiţie de milioane de euro pentru o groapă de gunoi nefolosibilă, în Maramureş. Un munte de deşeuri s-a ridicat la ieşirea din oraş
Lupta cu gunoaiele menajere pare pierdută în multe locuri din țară. După ce au investit milioane de euro într-o groapă nouă de gunoi care nu se poate folosi, autorităţile din Maramureş au recurs la o soluţie de avarie: trimit deşeurile la 200 de kilometri.
Pentru două zile, zeci de mii de locuitori din Baia Mare şi din alte 30 de localităţi din jur au trăit cu gunoiul la uşă. Vechea rampă de gunoi e plină, ba chiar un munte uriaş de deşeuri s-a ridicat la ieşirea din oraş spre Cluj-Napoca.
Autorităţile vor să declare stare de alertă
Culmea, autorităţie au investit milioane de euro într-un depozit nou, care stă nefolosit. A fost construit pe un teren instabil. Investiția a fost demarată în anul 2015 și 4 ani mai târziu au început lucrările de punere în siguranță. Chiar dacă acestea trebuiau finalizate în termen de 10 luni, terenul o ia la vale chiar și astăzi.
Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș: Acolo ar fi trebuit să coste 53 de milioane toată lucrarea, 53 de milioane de lei, a dus că astăzi să cheltuim 20 de milioane de euro pe stabilizarea versantului.
- Incendiu la o groapă de deşeuri din Mehedinţi. Flăcările s-au întins pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi
- Pentru o vacanţă de 3.000 de lei la Năvodari, turiştii au primit moloz, gunoaie şi sunetul nesfâşit al...
- Câmpul dintre Venus și Saturn, plin de gropi, a devenit parcare cu plată. Șoferii plătesc 15 lei/zi pentru a-și...
Şi utilajele cumpărate pentru transportul deșeurilor zac abandonate între buruieni.
Localnic: E pânza freatică dedesupt. Deci toată alimentarea cu apă care a fost pe vremuri în sate aici. Și de fiecare dată dacă ați fost sus se surpă că e pânză freatică jos, va dați seama.
Localnic: După cum se întâmplă și cum se dărâma, se surpă, nu știu dacă va fi.
Autorităţile vor să declare stare de alertă pentru a putea deschide o rampă provizorie.
Vlad Duruș, prefect Maramureș: Riscăm că cele două zile să se transforme în luni sau perioada chiar mai mare până la finalizarea depozitului de la Fărcașa.
Deocamdată autorităţie au găsit o soluţie temporară. Duc gunoiul la Oradea, la 200 de kilometri distanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰