Comorile ascunse din orașul-inimă al lui Brâncuși: "Am ținut neapărat să văd"
Oraşele României ascund comori de neratat şi multe pot fi destinaţia perfectă de city break. La Târgu Jiu, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, sculpturile în aer liber ale lui Constantin Brâncuşi, atrag turişti din toată lumea. Iată ce alte obiective turistice suprinzătoare puteţi descoperi în oraşul străbătut de râul Jiu.
De Diana Speretoiu la 20.07.2023, 20:11Primul popas: Masa Tăcerii și cele 12 scaune în formă de clepsidră. Unii critici de artă o aseamănă cu masa pe care au luat-o soldații înainte de a pleca la război. Iar de aici, drumul continuă pe Aleea Scaunelor spre Poarta Sărutului O axă imaginară leagă cele mai importante sculpturi ale lui Brâncuși. Calea Eroilor are o lungime de circa un kilometru și străbate orașul de la apus la răsărit.
Comorile ascunse din orașul-inimă al lui Brâncuși
Diana Speretoiu, reporter Observator: Brâncuși rămâne de neatins. Și la propriu, și la figurat. Așa că turiștii care vin aici trebuie să se mulțumească să admire sculpturile de la distanță și să nu le atingă.
La umbra teilor bătrâni și a castanilor sălbatici, plimbarea e o plăcere.
- Staţiunile în care tot mai mulţi români evadează pentru a scăpa de caniculă. Turiştii se răcoresc la doar 8...
- Locul din România în care poți schia în mijlocul verii. Cât costă o oră pe pârtia artificială
- Staţiunea care a câştigat "duelul" cu Mamaia pe litoral. Turiştii vin aici cu bugete de peste 1.000 de euro
- "Litoralul" ascuns al României, de care puţini turişti au auzit. Să vii la plajă aici nu costă nimic, iar...
Turist: Am ținut neapărat să văd, am mers și pe jos vreo doi kilometri până am ajuns aici. Suntem impresionați de sculptură, frumoase, realizări frumoase și bine întreținute.
Turistă: Mi-am dorit foarte mult să vin aici, să văd operele lui Brâncuși. Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului. Suntem foarte încântați.
Până să ajungi în parcul care găzduiește Coloana fără Sfârșit, te poţi opri și la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Apoi, minunata creaţie înaltă de aproximativ 30 de metri îşi dezvăluie splendoarea. Forma ei este insiprată din pridvorul casei gorjenești.
Turist: Ne bucurăm să fim aici, în inima lui Brâncuși. Pe toți îi îndemnăm să vină aici.
Pe lângă fotografii, turiștii pot pleca din Târgu Jiu și cu alte amintiri de neuitat: obiecte din lut pe care le pot face cu mâna lor. Letiția a deschis un atelier de ceramică și așteaptă oaspeți să-i învețe tainele olăritului.
Letiția Ghimiș, artist plastic: Un tablouaș care e făcut din lut și este ars de două ori. Prima dată, într-o fază de biscuitare, după care l-am glazurat. Aici se vede.
Pentru cei care caută obiective ieşite din comun, centrul oraşului ascunde un monument cum nu s-a mai văzut: o biserică ce nu are pictaţi pe zidurile ei nici sfinţi, nici scene din Biblie, ci filosofi. Podul Ferdinand sau podul din oţel care duce spre insuliţa din oraş, este un alt punct de atracţie. Iar dacă sunteţi deja convinşi să petreceţi câteva zile în Târgu Jiu vă găsiţi sigur cazarea potrivită. O cameră costă între 100 și 250 de lei pe noapte.