Conacul Roşianu din Gorj, restaurat după ani de nepăsare. În ce va fi transformat castelul
Un loc de basm, lăsat în paragină, ar putea fi readus la viaţă cu bani europeni. Castelul Roşianu, vechi de peste un secol, va redeveni cartea de vizită a unei localităţi din Gorj. Conceput de un arhitect italian, la indicaţiile moşierului din Turburea, fost avocat la Curtea regală, conacul e o ruină acum. Mitropolia Olteniei, cea care deţine castelul şi întregul domeniu, vrea să-i dea o nouă viaţă.
De Diana Speretoiu la 11.06.2022, 20:34În vârful unei coline, parcă deasupra lumii, Castelul Roşianu încă stă de strajă. Peste impozanta clădire s-au aşternut tăcerea, uitarea, nepăsarea şi paragina. Balconul în stil italian abia mai rezistă.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Castelul, desprins parcă dintr-o poveste cu prinţi şi prinţese, are peste 100 de ani. După moartea boierului Roşianu, clădirea impunătoare a fost transformată în primărie, dispensar şi apoi în maternitate. După 1989, n-a mai fost reabilitată şi se degradează cu fiecare zi.
Bijuteria arhitecturală e doar o cochilie acum. Din interior, s-a furat tot ce s-a putut.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Doar zidurile au mai rămas din impresionantul conac şi un acoperiş prin care plouă. Clădirea a fost vandalizată în repetate rânduri. Uşile şi ferestrele au dispărut primele.
- Festival de culoare în Banat. 400 de voluntari au reamenajat faţadele a zeci de case tradiţionale
- Un megaconac din Los Angeles scos la licitaţie la un preţ cât bugetul Ministerului Culturii din România
- Cum au ajuns castele istorice și conace din România să se vândă cu 35.000 de euro, pe site-uri de anunțuri
Chiar şi aşa, locul e în continuare căutat de turişti. Îmbrăcate în straie populare, pentru câteva momente, Emilia şi Ariana s-au întors în vremuri pe care le ştiu doar din poveşti.
Ariana: E un loc de basm. M-a dus cu gândul la basmele din copilărie şi tot felul de poveşti cu prinţi şi prinţese. Foarte frumos. Eu n-am mai fost aici niciodată şi castelul acesta este superb
Castel restaurat după zeci de ani
Pentru că primăria n-a avut bani, a donat clădirea istorică şi domeniul din jur către Mitropolia Olteniei, care a făcut deja un proiect. De peste zece milioane de euro ar avea nevoie să readucă la viaţă nu doar castelul, ci şi împrejurimile.
Adrian Lupu, consilier eparhial: Vrem să facem această legătură între un monument istoric care urmează să fie restaurat şi un complex care acum se naşte Să facem un arc peste timp între cele două monumente.
Castelul va fi transformat într-o casă de oaspeţi cu 20 de camere. Întreg complexul va mai avea o mânăstire, chilii, zeci de căsuţe din lemn, sală de sport, ateliere de pictură sau olărit.
Ion Bîrcă, primar Turburea: Se va schimba viaţa întregii comune. N-aş arunca cu piatra în cei care au fost înaintea mea, dar n-au avut grijă de el şi nu apărea aşa. S-a şi furat mai tot. S-a furat
Odată restaurat, castelul va fi inclus şi în circuitul turistic.