Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum se prepară ultimul trend din meniul de sărbători. Cârnaţii cu trufe, o delicatesă din Bucovina

În Bucovina s-a dat startul pregătirilor pentru masa de Crăciun. În capul listei sunt preparatele tradiţionale, pentru care este nevoie de un adevărat ritual. În Suceava, s-a trecut de la cârnaţii tradiţionali la o versiune uşor interpretată, care a devenit ultima fiţă din meniul de sărbători - cârnaţii cu trufe. 

De la 16.12.2024, 18:38
WhatsApp
Vezi și:

În Bucovina, bucatele de sărbători sunt condimentate şi afumate conform reţetelor din bătrâni. "Cârnaţi tradiţionali, muschi de porc, slăninuţă, ceva cârnaţi de vânat. Ne pregătim intens de Crăciun", a spus Alin Mujdei, administrator pensiune.

În această măcelărie din localitatea Botoșana, din Suceava, focul din afumătoare arde încă de la primele ore ale dimineţii. "În această afumătoare tradiţională se folosesc lemne de fac şi lemne de cireş în funcţie de cum este încărcată, slănină, muşchi, cârnaţi, cabanos, undeva la 2 ore şi ceva, depinde cum merge", explică Samoilă Finiș, măcelar.

Ingredientele sunt simple

Ingredientele sunt simple: carne, sare, piper şi usturoi. Cine dorește să depășească granițele tradiționalului se joacă cu aromele şi adaugă un strop de savoare prin rafinamentul trufelor. 

"Astăzi facem cârnat de black angus cu untură de mangaliţă şi cu trufe negre din Bucovina. Prima dată punem trufa în untură pentru a se aromatiza. Vom folosi o vită în care vom adauga untură aromatizată cu trufe. De principiu se pune cam 10% trufă", a declarat Mihai Robu, culegător de trufe.

Apoi, cârnaţii cu trufe urmează acelaşi proces ca al cârnaţilor tradiţionali, dar mai rapid. "Pe cei aromatizaţi îi vom lăsa foarte puţin să prindă puţin iz de fum, după care îi vom pune a zvântat într-o cameră cu ventilaţie, unde ei vor rămâne cruzi uscaţi astfel încât aroma trufei să se se distrugă", mai precizează Mihai Robu, culegător de trufe.

La final, toate preparatele sunt degustate

La final, toate preparatele sunt degustate. Odată sacrificat porcul, preparate tradiționale vor fi prezente pe masa de sărbătoare. Dar până la cârnaţi sau alte produse de Crăciun, totul începe cu pomana porcului, cu mămăligă şi murături.

Conform statisticilor, românii vor avea parte de cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani. Produsele tradiţionale s-au scumpit cu aproape 50% din cauza inflaţiei. 

Angela Bertea

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

bucovina mancare pensiune turisti reteta
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025