Antena LIVE

Curs valutar

Curiozităţi despre Turcia. Informaţii interesante despre ţara pe care mulţi români o vizitează

Tot mai mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţele în străinătate şi, din diferite motive, financiare sau altele, cele mai apreciate destinaţii sunt cele mai apropiate, inclusiv Istanbul, cel mai mare oraş întins pe două continente.

De la 31.05.2024, 18:03
Curiozităţi despre Turcia Profimedia

Românii care doresc să viziteze Turcia, au acum  un motiv de bucurie. Călătoria la vecinii turci este acum mult mai simplă şi acest lucru se datorează faptul că autorităţile de la Ankara au decis că românii nu mai au nevoie de paşaport ca să le treacă graniţele. 

Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prin care românii vor putea merge în Turcia doar pe baza buletinului, fără viză. Decizia a fost luată, după ce premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Ankara, a avut o întâlnire cu preşedintele turc.

Curiozităţi despre turci şi despre Turcia

Turcia, oficial Republica Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak și Siria la sud.

Pe acelaşi subiect

Turcia este o republică democratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest.

Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.

Turcii selgiucizi au început să migreze în locul numit acum Turcia în secolul al XI-lea. Procesul a fost accelerat de victoria selgiucizilor asupra Imperiului Bizantin la Bătălia de la Manzikert. 

Sultanatul de Rum al turcilor selgiucizi a controlat mare parte din Anatolia centrală până la invazia mongolă din 1243. Începând cu secolul al XIII-lea, turcii otomani au unit Anatolia și au creat un imperiu ce cuprindea Europa de sud-est, Asia de sud-vest și nordul Africii.

După ce Imperiul Otoman s-a prăbușit, în urma înfrângerii din Primul Război Mondial, părți din el au fost ocupate de aliații victorioși. O grupare a tinerilor ofițeri din armata turcă, grupare condusă de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat rezistența față de aliați; în 1923 ei au instaurat Republica modernă Turcia, cu Atatürk ca prim președinte al acesteia.

Așezarea Turciei la intersecția Europei cu Asia o face să fie o țară de o mare importanță geostrategică. Din punct de vedere etnic, turcii formează majoritatea populației, existând însă și o minoritate importantă de kurzi. Religia predominantă în Turcia este islamul, iar limba oficială a țării este turca.

Alte informaţii interesante despre Turcia

Capitala Turciei este orașul Ankara, dar capitala istorică İstanbul rămâne centrul financiar, economic și cultural al țării. Alte oraşe importante sunt Istanbul, İzmir, Bursa, Adana, Antalya şi Mersin.  Aproximativ 68% din populația Turciei locuiește în centre urbane.

Cel mai mare oraş întins pe două continente e la 1,5 ore de Bucureşti

Istanbul este unul dintre cele doar câteva oraşe din lume care sunt situate pe două continente. O parte a oraşului Istanbul este situată în Europa, iar cealaltă parte a oraşului este situată în Asia. Cele două părţi sunt legate în principal prin două poduri. 

Turca este unica limbă oficială în toată Turcia. Cifrele de încredere pentru repartiția lingvistică a populației nu sunt disponibile din motive similare amintite mai sus. Cu toate acestea, operatorul public de radio TRT difuzează programe în limba locală și dialecte în limbile arabă, bosniacă, cercheză și kurdă câteva ore pe săptămână. Canalele TV în limba kurdă, TRT6, au fost deschise la începutul anului 2009.

Turcia este un stat secular, fără o religie oficială de stat; Constituția Turciei enunță libertatea religiei și a conștiinței. Aproximativ 99% din populație e înregistrată, însă, ca fiind musulmană, majoritatea fiind sunniți; cu toate acestea, un sondaj realizat în 2007 a constatat că aproximativ 3% dintre adulți își definesc relațiile cu religia ca fiind „fără convingere religioasă” sau că „nu cred în obligațiile religioase”.

Între 1985-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 10 obiective culturale sau naturale din Turcia.

Ce are de oferit Istanbul

Putem spune fără mari probleme că Istanbul are de oferit de toate pentru toţi. Evident, cei mai mulţi dintre turişti preferă partea europeană a oraşului, pentru istoria sa şi obiectivele situate în această zonă.

Totuşi, Istanbul înseamnă, în principiu, o pleiadă întreagă de senzaţii deosebite, mirosuri atrăgătoare, gusturi rafinate şi aşa mai departe. Pentru că în Istanbul puteţi încerca tot felul de delicii culinare, oraşul fiind şi o adevărată capitală a mirodeniilor.

Nu în ultimul rând, Istanbul poate fi inclusiv o atracţie deosebită pentru iubitorii sportului, fiind gazda unor echipe de fotbal de top, Galatasaray, Fenerbahce, Beşiktaş, dar şi gazda unor evenimente de top.

Dintre obiectivele turistice pentru care este renumit Istanbulul amintim Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Piaţa Taksim, Marele Bazar sau Piaţa de condimente.

Condiţii pentru a intra în Turcia

Pentru a intra în Turcia şi, implicit, pentru a ajunge la Istanbul aveţi nevoie doar de buletin. Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.

Românii care călătoresc în Turcia în scop turistic nu au nevoie de viză pentru a pătrunde pe teritoriul Turciei, dar perioada de şedere nu poate să depăşească 90 de zile într-un interval de şase luni. 

"Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii şi protecţie internaţională. (...) Am implementat documentul care va permite cetăţenilor români să călătorească în ţara noastră doar cu documentele de identitate. Datorită acestui fapt credem că relaţiile noastre umane vor creşte.", a declarat preşedintele Turciei, Recep Erdogan. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

turcia concediu turcia vacanta vacante romani
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024