Investiţie absurdă: Un centru turistic din Maramureş, care a costat 100.000 de euro, a ajuns, de nevoie, centru pentru evidenţa persoanelor
Milioane de euro au fost cheltuiți în România pe centre turistice în zone... fără turişti. O astfel de construcţie, care şi-a dovedit inutilitatea, a fost transformată, în Maramureş, în centru de evidenţă a persoanelor. Locuitorii din Ariniş sunt extrem de bucuroşi şi spun că au înţeles, în sfârşit, menirea clădirii ridicate în urmă cu aproape 10 ani.
De Redactia Observator la 09.02.2023, 17:30Doamna Maria a pășit astăzi, pentru prima dată, în clădirea în care a funcţionat centrul turistic din comuna Ariniş din Maramureş...nu pentru a face turism însă...ci nişte acte.
Maria Merce, localnică: E bine, nu e aglomerație, şi doamna a fost foarte amabilă cu noi.
Reporter: Câți kilometri aţi făcut?
Maria Merce, localnică: 18 până aici.
- Versailles-ul Transilvaniei, pe lista celor 21 de atracţii turistice pe care guvernul vrea să le promoveze. Zonele...
- Un monument din Suceava și-a recăpătat gloria de odinioară. Ce surpriză îi așteaptă pe cei care au curaj să...
- Oraşul din România care a detronat regiuni din Costa Rica, Canada sau SUA. E în top 5 cele mai primitoare zone...
Reporter: Şi dacă trebuia să mergeţi la Ulmeni, cât făceaţi?
Maria Merce, localnică: Cred că dublu!
Cum s-a ajuns în această situaţie
Acum aici funcţionează serviciul de evidenţă a persoanelor. O decizie luată de autorităţile locale după ce turiştii au cam ocolit zona.
Gheorghe Mureșan, primar Ariniș: Turismul în zona Codru încă lasă de dorit, noi am forţat nota, chiar eu la nivel de localitatea Ariniş, am achziţionat o casă tradiţională ţărănească, am renovat-o, are şi o şură tradiţională, am făcut şi activităţi, însă interesul nu a fost cel scontat.
Clădirea a fost ridicată în 2014-2015. A costat 100.000 de euro, bani obținuți din fonduri europene. Într-un an, doar 100 de turiști au ajuns aici, astfel că în 2021 pe ușa centrului a fost pus lacătul. Pentru a deveni serviciu de evidenţă a populaţiei, s-au mai investit 35.000 de lei.
Monica Horghici, consilier SPECLEP Ariniș: Vin cam 8 persoane, 10, vin. Foarte mulţi se bucură pentru că nu mai au atât de mers până la Ulmeni.
"E mai ok pentru că e aproape de comună şi nu trebuie să mai mergem la foarte mare distanţă."
"Am venit ca să îşi facă buletinul. E prima dată când vin aici.
Stiţi ce a fost anterior aici?
Un centru turistic.
Si cum vi se pare că şi-a schimbat utilitatea?
În bine sincer!"
Serviciul de evidență a populației deservește acum aproximativ 11.000 de localnici din comuna Ariniș și din cele șase sate aparținătoare. Iar autorităţile şi oamenii se bucură că, în sfârşit, clădirea foloseşte la ceva.