Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un monument din Suceava și-a recăpătat gloria de odinioară. Ce surpriză îi așteaptă pe cei care au curaj să urce în clădirea veche de 4 secole

Suceava este spectaculoasă de la înălţime, iar priveliştea oraşului poate fi admirată dacă urcaţi în cel mai înalt turn medieval din localitate. Este vorba despre turnul clopotniţă al bisericii Sfântul Dumitru. Edificiul are o vechime de mai bine de 450 de ani şi a fost ridicat de însuşi domnitorul Alexandru Lăpuşneanu. 

de Angela Bertea

la 01.02.2023 , 14:11

Turnul Lăpuşneanu a fost ridicat în anul 1561. Iniţial, edificiul cu ziduri groase de doi metri avea doar trei etaje. Însă, în secolul al XIX-lea, în urma unor lucrări de restaurare, a mai primit unul. Acum, măsoară 40 de metri înălţime şi este cel mai înalt turn clopotniţă din oraş. 

Cine doreşte să se bucure de o imagine spectaculoasă a oraşului Suceava o poate face dacă are curajul să urce scările până în vârf. Efortul merită din plin căci, odată ajuns acolo, priveliştea îţi taie răsuflarea. 

Preot paroh Adrian Duțuc: Vizitatorul poate observa, în primul rând, de sus în jos Biserica Sfântului Dumitru, iar în zare catedrala oraşului nostru aflată pe dealul Mărăşeşti. 

Vezi și

Apoi, luând la rând cele şapte ferestre ale turnului de la acest nivel poate vedea turnul prefecturii oraşului, turnul bisericii romano-catolice, apoi mănăstirea Sfântul Ioan şi turnul clopotniţă al acesteia. 

Angela Bertea, reporter Observator: Datorită panoramei de aici, turnul a avut şi o întrebuinţare administrativă. În trecut, pompierii îl foloseau ca punct de observare a incendiilor. 

Ample lucrări de restaurare în Suceava

Edificiul a suferit mai multe restaurări, mai ales că în 1992, în urma unor măsurători, specialiştii au constatat că turnul a început să se încline. Imaginea nu trebuie să ne ducă totuşi cu gândul la celebrul Turn din Pisa, căci devierea este de doar câţiva centimetri. 

Ștefan Dejan, șef serviciu Muzeul Național al Bucovinei: Turnul este înclinat pentru că dedesubt face front comun pe partea de sud-vest cu două construcţii care au rămas în pământ, care fac ca colțul de sud-vest să stea foarte bine, pe când restul fundaţiei, fiind direct pe pământ, duce ca acest turn să se încline şi are o deviaţie între 12 şi 17 centimetri. În urma restaurărilor au fost montaţi piloni care au o adâncime de 12,5 metri care au stabilizat înclinaţia turnului. 

Turnul Lăpuşneanu, care şi-a recăpătat acum gloria de odinioară, este unul dintre principalele obiective turistice din Suceava. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Travel » Un monument din Suceava și-a recăpătat gloria de odinioară. Ce surpriză îi așteaptă pe cei care au curaj să urce în clădirea veche de 4 secole