Video Versailles-ul Transilvaniei, pe lista celor 21 de atracţii turistice pe care guvernul vrea să le promoveze. Zonele vizate de investiţii
Avem o ţară frumoasă şi începem să punem în valoare zone ignorate până acum. Cel puţin asta îşi propune Guvernul care declară 21 de localităţi din ţară zone cu potenţial turistic. Asta înseamnă că vor avea întâietate la atragerea de fonduri europene menite să dezvolte turismul în aceste locuri. Dacă unele sunt deja pe harta atracțiilor tustice, în altele, neputința și nepriceperea celor care le-au stat în frunte au adus moştenirile în paragină.
Comuna Bonţida din Cluj a luat-o înaintea autorităţilor. Potenţialul turistic a fost confirmat deja o dată cu festivalul Electric Castle care atrage anual peste 200.000 de turişti. Cum există doar două pensiuni deschise, localnicii au învăţat singuri să facă turism.
Localnic: Vai de capul meu! Da, vin foarte mulţi în fiecare an. Vin cu rulotele câţiva şi câţiva cu corturile. Le ofer tot ce pot, apă, curent electric.
Turist: Am ales să stăm în gazdă la cineva. În curtea casei.
Turişti vin şi în restul anului, dar atracţiile din zonă nu conving prea mulţi că merită efortul
Mai puţin căutat în afara festivalului Castelul Banffy sau Versailles-ul Transilvaniei este o atracţie pe tot parcursul anului. Zidurile vechi construite în secolul al XVI-lea şi încărcate de istorie sau expoziţiile din încăperile restaurate în ultimii ani le oferă vizitatorilor o experienţă de neuitat.
Nicolae Gruz, viceprimar Bonţida: Avem un muzeu al satului unicat în ţară cu piese de muzeu. Au ce vizita. Acum se restaurează un castel frumos în Răscruci.
Şi comuna Goieşti din Dolj este la răscruce. Locul care l-a inspirat pe poetul Alexandru Macedonschi a fost, în sfârşit, băgat în seamă de cineva. Doar că ar putea fi deja prea târziu.
Ruina de pe culmea pustie a avut o istorie zbuciumată
Conacul în care a copilărit Macedonski a intrat în proprietatea statului în epoca de aur. A fost pe rând şcoală, cămin cultural şi muzeu. După Revoluție, a fost dat uitării, a căzut pradă hoților, iar în 2001, moștenitorul a donat domeniul autorităților județene. Singura dorință a boierului Berlescu când a donat moșia de la Goiești statului român? Să fie amenajat un centru pentru copiii orfani. Au trecut de atunci 22 de ani.
Anii au trecut în zadar şi pentru o altă staţiune din judeţ pe care Guvernul vrea acum să o resusciteze. Nici stațiunea Victoria din Bratovoești nu a avut o soartă mai bună. De la fostul Snagov al Craiovei, așa cum era cunoscută zona de agrement de aici, s-a ajuns la paragină.
La vremuri cu de toate visează acum localnicii din cele 21 de localităţi, atestate ca zone cu potenţial turistic. Pasul care le-ar putea aduce, ulterior, titlul multrâvnit de staţiuni turistice.
Marin Ţole, secretar de stat Ministerul Dezvoltării: Ăsta este şi de fapt scopul ca să poată într-adevăr să fie atrase mai multe surse financiare.
Dezvoltarea localităților rămâne tot în mâna aleșilor locali. De ei depinde să atragă fonduri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰