Locul din România unde temperaturile nu trec de 20 de grade, în plin val de caniculă. Un turist a venit de la 600 km, tocmai din Austria
În minivacanţa de Sfânta Maria, românii sufocă plajele şi aglomerează staţiunile montane. Există însă şi alternative pentru a profita de zilele libere departe de aglomeraţie, dar mai ales de temperaturile caniculare. Peşterile din munţii Apuseni sunt unele dintre obiectivele turistice spre care oamenii se îndreaptă în căutarea liniştii şi a răcorii. La Alba găsim peştera cu cel mai mare portal de intrare, în timp ce în Bihor natura ne oferă frumuseţile sale prin apariţia unor cristale unice în Europa.
De Georgiana Botez la 16.08.2024, 09:05Cei care vor să profite de zilele rămase din minivacanţă într-un loc special merg cât mai departe de zgomotul şi aglomeraţia din marile oraşe. În inima munţilor Apuseni, în localitatea Garda de Sus, pot găsi două dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din ţară - peştera Coiba Mare şi Izbucul Tǎuz.
Peşterile, refugiu pe timp de caniculă
"Această peşteră are circa 4 km de galerii, iar în partea finală se află un lac. Apa din acest lac iese la Izbucul Tăuz. Peştera este interesantă pentru turişti datorită acestui portal maiestuos care este foarte impresionant, iar Izbucul Tăuz este cel mai frumos izbuc din România", arată Cristian Ciubotărescu, speolog.
Nu doar frumuseţea şi liniştea pe care le găsesc aici le oferă turiştilor o vacanţă de neuitat. În vreme de caniculă, zona este perfectă pentru a sta departe de temperaturile extrem de ridicate. "Când afară sunt 30-40 de grade la soare, aici este o temperatură plăcută, în jur de 20 de grade", adaugă Cristian Ciubotărescu, speolog.
Reacţia unui turist venit din Austria
"Pentru mine este cel mai frumos loc din România", mărturiseşte o turistă. O confirmă şi străinii. Acest bărbat a călătorit peste 600 de km, special ca să vadă frumuseţile de la noi: "Acest loc este faimos şi îmi place foarte mult. Venim din Austria să vedem Ţara Moţilor. Am auzit despre această zonă şi am fost curioşi să o vedem în realitate", spune el.
Munții Apuseni adăpostesc cel mai mare carst împădurit din România, ce ascunde aproximativ 1.500 de peșteri, multe dintre acestea fiind în topul speologic național și internațional. Şi tot în Apuseni, de data asta însă în judeţul Bihor, găsim un alt loc inedit. O peşteră a cristalelor, unică în Europa, descoperită sub munții din localitatea Roșia. Între rocile pline de minereu, stalactite și stalacmite stau ascunse, la 11 metri adâncime, adevărate opere de arta ale naturii.
Doar în ultimele zile, peștera a fost admirata de sute de turiști. Şi aici, răcoarea din interior este unul dintre atuuri. Temperatura nu depășește mai mult de 8 grade.