Cetăţi din România care merită vizitate. Aşezări medievale interesante
Pentru că ne aflăm într-o perioadă în care românii încă se mai bucură de ceea ce înseamnă vacanţa de vară, ne-am gândit că ar fi interesant de văzut care sunt câteva dintre cetăţile din România care merită vizitate.
Ne aflăm, încă, în perioada vacanţei de vară, astfel că milioane de români se bucură din plin de timpul liber avut la dispoziţie. Sigur, cei mai mulţi preferă vacanţa pe litoral sau cea petrecută într-o ţară străină, dar sunt şi destui români care vor să-şi viziteze ţara.
Iar un farmec aparte îl au aşezările medievale din România sau cele care s-au dezvoltat în jurul unor cetăţi. Din obişnuinţă ne îndreptăm atenţia către cetăţile din centrul ţării, dar găsim cetăţi atrăgătoare în mai toate zonele ţării.
Topul celor mai vizitate cetăţi medievale din România
Un top al celor mai vizitate cetăţi medievale din România nu poate să nu înceapă cu Sighişoara, care anual atrage un număr record de turişti, inclusiv turişti străini. Totuşi, când vine vorba de frumuseţea cetăţilor medievale din România, părerile sunt împărţite.
Spunem asta pentru că mulţi turişti chiar văd Sighişoara ca fiind cea mai frumoasă cetate medievală din România, dar alţii au rămas mai încântaţi de Cetatea Rupea, Cetatea Deva, Cetatea Râşnov, Cetatea Neamţ, Cetatea Alba Carolina, Cetatea Biertan sau Cetatea Făgăraşului.
Cetatea Deva, program de vizitare şi bilete
Cetatea Deva, situată în municipiul cu acelaşi nume, este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judeţul Hunedoara.
Cum era de aşteptat, programul de vizitare al Cetăţii Deva diferă în funcţie de anotimp. În principiu, vorbim despre un preţ cuprins între 10 şi 20 de lei, iar la cetate se poate ajunge atât pe jos, mai ales cu ajutorul unor scări, cât şi cu ceea ce este considerat singurul ascensor înclinat din România şi cel mai important din Europa ca lungime şi diferenţă de nivel.
Cetatea Râşnov, program de vizitare şi bilete
Ultimele informaţii arată că Cetatea Râşnov este în curs de reabilitare, astfel că cel puţin pentru moment se poate vizita, în mod gratuit, doar grădina cetăţii. Şi aici vorbim despre o diferenţă de program în funcţie de anotimp.
Concret, grădina Cetăţii Râşnov poate fi vizitată vara între orele 09.00 şi 19.00 şi iarna doar între orele 09.00 şi 17.00. Iar cei care au zona în supraveghere şi organizare se laudă că la Cetatea Râşnov tot timpul este câte ceva de făcut, respectiv sunt organizate diferite acţiuni.
Cetatea Sighişoara, program de vizitare şi bilete
Cetatea Sighişoara este situată în municipiul cu acelaşi nume şi este considerată cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul UNESCO.
În Cetatea Sighişoara pot fi vizitate, printre altele, Turnul cu Ceas, Muzeul de Arme, Camera de Tortură sau Biserica Evanghelică. Programul de vizitare este acelaşi, zilnic între 09.00 şi 17.00, mai puţin luni, când toate obiectivele turistice sunt închise. Preţul pentru bilet diferă în funcţie de obiectivul turistic pe care doriţi să-l vizitaţi, dar putem spune că variază, în principiu, între 10 şi 20 de lei.
Alte cetăţi din România, pe zone
Cum spuneam, în România există numeroase cetăţi ridicate încă din vremuri de mult apuse, astfel că, practic, fiecare zonă turistică a ţării se poate lăuda cu clădiri deosebite, care atrag, în mod constant, numeroşi turişti.
Există cetăţi medievale deosebite, care au un farmec aparte, atât în Moldova şi în Transilvania, cu predilecţie spre zona de nord a ţării, cât şi în Dobrogea şi Muntenia, respectiv în jumătatea de sud a ţării.
Cetăţi în Moldova
Cele mai cunoscute şi apreciate cetăţi din zona Moldovei sunt Cetatea Neamţului şi Cetatea de Scaun a Sucevei. Prima a fost ridicată în secolul XIV şi se află la marginea de nord-vest a oraşului Târgu Neamţ. A doua a fost ridicată în secolul XIV şi se află la marginea de est a oraşului Suceava.
Din păcate, din multe cetăţi ridicate în zona Moldovei au rămas doar câteva ruine. Ne gândim aici în special la Cetatea Nouă a Romanului, ctitorită de Ştefan cel Mare şi ridicată în 1466, sau Cetatea Şcheia, considerată Cetatea de Apus a Sucevei şi situată în partea de nord-vest a oraşului Suceava.
Cetăţi în Transilvania
Transilvania încă reuşeşte să-şi conserve cele mai multe dintre cetăţile medievale. Iar pe lângă Sighişoara, Rupea sau Râşnov, aici mai merită atenţie şi alte cetăţi precum Cetatea medievală Marienburg de la Feldioara sau Cetatea Făgăraşului.
Cetatea medievală Marienburg de la Feldioara a trecut printr-un amplu proces de reabilitare şi a fost restaurată în perioada 2013-2017, în timp ce Cetatea Făgăraşului a avut prima atestare documentară în 1455 şi încă mizează pe o structură bine conservată.
Cetăţi în Dobrogea
Deşi puţini ştiu, în Dobrogea există un număr mare de cetăţi sau ruine de cetăţi ce ar putea fi vizitate. De la Cetatea Histria, întemeiată în secolul VII, şi până la fortăreaţa medievală Enisala, toate cetăţile sau ruinele de cetăţi din Dobrogea ar merita vizitate măcar o dată în viaţă.
Se mai remarcă în această zonă geografică Cetatea Tropaeum Traiania, ridicată în urma unei victorii obţinute de Traian împotriva lui Decebal, Cetatea Noviodunum, ridicată în calea drumurilor comerciale greceşti, sau Cetatea Halmyris, din judeţul Tulcea.
Cetăţi în Muntenia
Teoretic, zona Muntenia este mai săracă în ceea ce priveşte cetăţi medievale sau ruine ale unor astfel de amplasamente. Chiar şi aşa, în zonă regăsim Cetatea Poenari situată în judeţul Argeş.
Cetatea Poenari este considerată un monument istoric din Secolul XIV, iar despre ea se spune că a fost ridicată, iniţial, de Negru Vodă şi dezvoltată de Vlad Ţepeş, care a dezvoltat-o ca post de fortăreaţă împotriva otomanilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰