Micul Paradis din inima Maramureșului. Soții Maran au creat aici o afacere de succes: "A fost un vis încă din 2017"
Un loc sălbatic, cu o legendă aparte, atrage anual turiști din toate colţurile țării. În Preluca Nouă, o localitate situată pe o colină din Maramureș, simplitatea vieții de odinioară și farmecul satului tradiţional sunt păstrate încă vii. Cei dornici de aventură vor fi suprinşi să găsească însă şi un mic parc de distracţii. Evident, în natură, cu tiroliană şi căţărare prin copaci.
De Redactia Observator la 19.08.2024, 22:22La 800 de metri altitudine, pe marginea râului Lăpuş, se află satul Preluca Nouă, cu gospodăriile sale răsfirate de-a lungul văii. Două nume sunt aici pe buzele tuturor, Nechita şi Florian, fraţii întemeietori ai localităţii atestate documentar în 1603, care au ţinut piept tătarilor.
"Familia Forian şi familia Nechita reprezintă două neamuri mari care în urma luptelor şi a dăruirii lor în război au primit atâta teren cât pot înconjura cu calul într-o zi şi atunci în Preluca Veche e familia Nechita majoritară şi în Preluca Nouă familia Florian majoritară", explică Vasile Mihalca, primar Copalnic Mănăștur.
Aşa se face că şi azi, la fiecare poartă la care bați, sigur găseşti pe cineva care poartă unul dintre aceste nume sau are rude pe care le cheamă în acest fel. Lesne de înţeles că sunt localnici care fac parte din ambele familii. Este cazul Tereziei, născută Nechita, care în urmă cu 47 de ani s-a căsătorit cu Mircea Florian.
Cei mai mulţi săteni au porecle
"Trece femeia pe numele soţului. M-am căsătorit şi eu la 15 ani, am ieşit de aici de la şcoală şi pe toamnă am venit de noră aici", spune Terezia Florian, localnică. Pentru a fi identificaţi mai uşor, cei mai mulţi săteni au porecle. "Îmi zic Trezuca aici în sat", adaugă Terezia Florian, localnică. "Mircea Florian Delastin. Nu ştiu, aşa i-au zis de la tata. Ion de la stână ce o fost ei. Aici la vecinul la directorul se zice Pietrar. Aşa e locul", explică Mircea Florian, localnic.
Un loc de o frumuseţe aparte, motiv pentru care localnicii au deschis peste 120 de unităţi de cazare în localitate. Printre ele este şi cea a directorului școlii gimnaziale.
"Este o zonă cu potenţial turistic încă neexploatată, abia acum se cunoaşte, este o zonă foarte frumoasă, de multe ori o asemănăn cu Apuseni al Maramureşului", spune Ioan Pop, administrator agropensiune.
Experienţă inedită în mijlocul pădurii
Aici turiştii găsesc tot ce au nevoie pentru o experienţă inedită în mijlocul pădurii: un parc de aventură, un loc de pescuit, dar şi cea mai lungă tiroliană din Maramureș. "Am văzut o nevoie aici la noi în Maramureş, o nevoie de un asemenea parc în care oamenii să iasă, să se simtă bine, să iasă familile cu copiii împreună", precizează Nelu Maran, proprietar parc de agrement.
"A fost un vis de al nostru încă din 2017 când am cumpărat terenul şi pas cu pas în fiecare an am adăugat câte un lucruşor", adaugă Claudia Maran, proprietar parc de agrement.
O noapte în Preluca costă aproximativ 200 de lei, fie la o pensiune sau la o cazare inedită, cum ar fi un butoi uriaş de lemn. Aventura în parcul din mijlocul pădurii costă 20 de lei, iar distracţia pe tiroliană este 40 de lei pentru adulți și 30 pentru copii.